Home

Nieuws 1062 x bekeken 1 reactie

'Evaluatie nitraatrichtlijn in Zuiden komt te vroeg'

Den Haag – De Christenunie is kritisch op de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw voor extra maatregelen om de nitraatconcentraties in het grondwater in het zuidelijk zand- en lössgebied te verlagen. De partij vindt dat de evaluatie van het beleid te snel komt.

De grondwaternorm van 50 mg nitraat per liter water wordt in het zuidoosten van Nederland niet gehaald. Dijksma wil daarom in dit specifieke gebied extra maatregelen nemen. Carla Dik-Faber van de Christenunie vindt dat Dijksma hiervoor met een helder maatregelenpakket moet komen, zeker omdat de evaluatie van de extra maatregelen in 2015 gepland staan. De huidige plannen zijn volgens het Tweede Kamerlid te weinig concreet.

Dik heeft sterke twijfels over de plannen van Dijksma om de maatregelen te evalueren in 2015. Ze vindt dat te snel, aangezien de verbeteringen van de waterkwaliteit voor een groot deel met maatregelen uit de tweede pijler van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet gebeuren. “De ervaring leeft dat de uitvoering van het plattelandsbeleid in het eerste jaar, in dit geval in 2014, pas laat op stoom komt.” De politica vraagt daarom om de evaluatie een jaar later uit te voeren.

Eén reactie

  • Frenske

    Deze mevrouw van de Christenunie woont zeker niet in het zuiden?

Of registreer je om te kunnen reageren.