Home

Nieuws 871 x bekeken

Europese compensatie bij uitbraak dierziekte

Brussel - Er komt een Europese schadevergoeding voor boerenbedrijven als ze getroffen worden door een uitbraak van een ernstige dierziekte en/of plantenziekte. Dat zegt Eurocommissaris Tonio Borg van Gezondheid en Consumenten tijdens de presentatie van nieuwe Europese regelgeving voor de voedselketen. “Het is voor het eerst dat er een Europees systeem voor financiële compensatie van boeren komt in het geval van een uitbraak”, zegt Borg.

De Commissaris wil zich op het gebied van dier- en plantgezondheid meer richten op vroege detectie van en betere controle op ziekten, om verdere verspreiding te voorkomen. “Preventie is beter dan bestrijden”, vindt Borg. Er moet een gemeenschappelijk Europees systeem komen om ziektes op te sporen en te beheersen.

Voor de plantgezondheid wil de Europese Commissie de fytosanitaire voorschriften aanscherpen. Er zal meer aandacht komen voor risicovolle handelspraktijken met derde landen en een betere traceerbaarheid van plantgoed op de interne markt. Tegelijkertijd moeten er simpelere, meer flexibele, regels komen voor het op de markt brengen van zaaizaad en ander plantmateriaal. Borg wijst hierbij op het economisch belang van deze sector voor de EU. Met de eenvoudigere regels moeten de productiviteit van de sector, het aanpassingsvermogen en de diversiteit van de Europese gewassen gewaarborgd blijven.

Het gebruik van zaaizaad in privétuinen valt niet onder de EU-wetgeving. De onrust die is ontstaan onder volkstuinders, met de angst dat ze geen zaaizaad meer zouden kunnen verkopen of uitruilen, blijkt hiermee overbodig. Ook voor oudere traditionele rassen gelden lichte registratie-eisen. Micro-ondernemingen kunnen bovendien producten zonder registratie als ‘nichemarktmateriaal’ op de markt aanbieden.

In het nieuwe pakket maatregelen van Borg zijn zeventig wetten teruggebracht tot vijf wetten, waarmee de handhaving van de gezondheids- en veiligheidsnormen moet verbeteren. Doelstelling is dat duurzaamheid van de voedselproductie en het vertrouwen van de consument in voedsel wordt gewaarborgd. De regelgeving is eenvoudiger dan voorheen, waarmee de administratieve lastendruk moet verminderen.

Het Europees Parlement en de Europese Landbouwraad gaan het pakket maatregelen van de Commissie bespreken. De verwachting is dat de nieuwe regels per 2016 van kracht worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.