Home

Nieuws

Europese Commissie pakt Chinese dumping aan

Brussel – De Europese Commissie is akkoord met een voorstel om Chinese zonnepanelen te belasten met een antidumpingheffing. De heffing bedraagt gemiddeld 47 procent, maar het percentage kan oplopen tot bijna 70 procent.

Als de lidstaten op 15 mei akkoord gaan, worden de  heffingen op 6 juni van kracht.
China kan nog wel een schikkingsprocedure aangaan die tot december lucht biedt. Eerder lekte uit dat Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht zou aandringen op heffingen. Het uitlekken werd gezien als een poging China te bewegen tot vrijwillige onderhandelingen. Het Duitse bedrijf SolarWorld diende een klacht in bij de Commissie omdat Chinese producenten onder de 'normale' prijs zonnepanelen zouden aanbieden.
Een eerste analyse van de ambtenaren van De Gucht komt tot dezelfde analyse. China op zijn beurt ontkent dumping en heeft zelf onderzoek ingesteld naar Europese exportsteun voor componenten van zonnepanelen. Hoewel EU-producenten van zonnepanelen voorstander zijn, hebben brancheorganisaties voor installateurs bezwaar tegen heffingen omdat deze voor afnemers de investeringen duurder maken.
De EU geldt als belangrijkste exportmarkt voor Chinese zonnepanelen. Normaliter realiseert China zo’n 80 procent van de exportwaarde van zonnepanelen in de EU. In 2011 exporteerde China voor 21 miljard euro aan zonnepanelen en -componenten  naar de EU. Tot de wereldwijde top 10 van zonnepanelenfabrikanten behoren vijf bedrijven uit China, 2 bedrijven uit Taiwan en daarnaast bedrijven uit de VS, Japan en Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.