Home

Nieuws 3 reacties

Efsa: fipronil ook gevaarlijk voor bijen

Brussel – De Europese voedselautoriteit Efsa oordeelt dat het middel fipronil een hoog risico vormt voor bijen als het als zaadcoating wordt gebruikt in mais. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie. Het is het vierde middel dat als gevaarlijk wordt beoordeeld voor bijen.

Het risico is vooral groot wanneer er stof vrij komt bij het zaaien met gecoat maiszaad. Het gebruik van fipronil in groenten is minder risicovol, omdat deze gewassen voor bijen minder aantrekkelijk zijn.

De Europese Commissie moet nog besluiten of ze ook het gebruik van Fipronil aan banden legt. In Nederland is Fipronil onder andere toegestaan in het middel Mundial, dat als coating voor onder andere uienzaad  en groentezaad wordt gebruikt.

Het Efsa-rapport komt gelijk met het besluit van de Europese Commissie om het gebruik van de neonicotinoïden clothianidin, thiamethoxam en imidacloprid als zaadbehandelingsmiddel, bodembehandelingsmiddel en als bladbehandeling voor granen en gewassen die aantrekkelijke zijn voor bijen per 1 december 2013 verbieden. Eurocommissaris Tonio Borg van voedselveiligheid en gezondheid heeft het besluit definitief genomen. Het verbod geldt voorlopig voor twee jaar.

In april kondigde de Europese Commissie al aan een verbod in te gaan stellen, ook al was daar toen nog geen gekwalificeerde meerderheid voor.

Brancheorganisatie van gewasbeschermingsmiddelenproducenten, Nefyto reageert teleurgesteld. Nefyto vindt het niet goed dat de Commissie zich baseert op een concept-beoordelingsmethode op bestaande dossiers. "Ook is in geen enkele veldproef aangetoond dat genoemde middelen in praktijkrelevante doseringen een effect hebben op de verhoogde wintersterfte van honingbijen”, aldus Nefyto.

Nefyto verwacht door het verbod problemen bij de bestrijding van ritnaalden in mais, kevers in erwten en bij de luizenbestrijding.

Laatste reacties

  • agratax2

    Misschien moeten de oude beproefde middelen zoals Vruchtwisseling en stoppel bewerking weer uit de kast worden gehaald. Zonder bestrijding van deze plaaggeesten gaat het niet, maar zonder >bijen< is de land en tuinbouw ook ten dode opgeschreven.

  • agratax2

    Naast vruchtwissling valt te denken aan natuurlijke vijanden zoals vogels, misschien kan de moderne boer voor deze maatjes iets meer plek inruimen in zijn bedrijf aankleding door meer boomsingels en misschien iets meer bermen langs zijn land te houden waar deze dieren in kunnen broeden en schuilen. Ik weet wel dat de moderne boer geen vierkante meter kan missen van zijn productie middel >grond< maar er is weinig keus.

  • Romeijn

    Alle aandacht gaat nu uit naar de bijen, maar ook akkervogels als patrijzen leggen het loodje door neonicotinoïden in de zaadcoating (bron: Nature).

Of registreer je om te kunnen reageren.