Home

Nieuws 816 x bekeken

EZ positief over voorstel verkorten periode tot nieuwe vrij-verklaring MKZ

Den Haag - Het ministerie van landbouw reageert positief dat Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland, verenigd in de Animal Health Quadrilateral Group, pleiten voor het verkorten van de periode tot opnieuw vrij-verklaren van mond- en klauwzeer als de ziekte met vaccinatie wordt bestreden.

De landen vragen bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE om de  hernieuwde vrij-verklaring bij vaccinatie terug te brengen tot drie maanden in plaats van zes maanden na een uitbraak. "Voor Nederland is dit een stap in de goede richting aangezien hierdoor het verschil tussen bestrijdingsopties met of zonder noodvaccinatie vervalt voor wat betreft het terugkrijgen van de dierziektevrije status. Hiermee nemen de mogelijke handelsbelemmeringen na vaccinatie af", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Nederland pleit al langer voor het inzetten van vaccinatie bij een uitbraak van een dierziekte, in plaats van het preventief ruimen van grote aantallen dieren. Dit kan echter tot problemen leiden voor de afzet van producten van de dieren die gevaccineerd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.