Home

Nieuws 1543 x bekeken

EP: ministers niet bereid tot compromissen

Brussel - De trialogen over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verlopen stroef. Het Europees Parlement (EP) is ontstemd over de onderhandeltactiek van de lidstaten, zo bleek deze week tijdens een debat.

Het probleem is dat de ministers weigeren te onderhandelen over het budgetakkoord van februari. Daarin maakten de regeringsleiders niet alleen afspraken over de hoogte van de begroting, maar ook over inhoudelijke zaken als de herverdeling van de toeslagrechten en de mogelijkheid geld tussen de twee pijlers te verschuiven.

Volgens EP’er Luis Manual Capoulas Santos, rapporteur voor directe betalingen en plattelandsontwikkeling, vormt die strategie van de ministers ‘een serieus probleem voor de interinstitutionele relaties’ en getuigt bovendien van ‘een gebrek aan respect voor het Verdrag van Lissabon’. Het Parlement wil deze kwestie nu aankaarten bij het Ierse voorzitterschap.

Ook andere leden van de landbouwcommissie hekelen de opstelling van de ministers. Volgens José Bové houden de lidstaten op veel punten hun poot stijf, waardoor het EP uiteindelijk wordt gedwongen water bij de wijn te doen. Volgens CDA’er Esther de Lange is dat een bekende tactiek, die ook op andere dossiers wordt toegepast.

Ondertussen lijken lidstaten en Parlement wel vorderingen te maken op het terrein van vergroening. Deze week spraken zij over een voorstel met verschillende – grotendeels reeds bestaande – agrimilieumaatregelen, die mogelijk als gelijkwaardig zullen worden beschouwd. Volgens een bron dicht bij de onderhandelingen is deze lijst ‘weinig controversieel’. Andere, nationale alternatieven zouden alleen worden toegestaan na het doorlopen van goedkeuringsprocedure.

Alle partijen streven naar een akkoord eind volgende maand. Of dat haalbaar is, moet nog blijken. Eurocommissaris Dacian Ciolos zei dinsdag positief te zijn gestemd, maar gaf tevens aan dat een maand uitstel niet onaanvaardbaar zou zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.