Home

Nieuws 1082 x bekeken 2 reacties

Directeuren Selten groothandel vastgezet

Zwolle - De directeur en plaatsvervangend-directeur van Selten Vleesgroothandel in Oss zijn aangehouden in verband met vleesfraude. Dat heeft het openbaar ministerie vandaag gemeld. De twee zijn in verzekering gesteld. Een derde verdachte is niet aangehouden.

De plaatsvervangend directeur is dinsdag aangehouden en donderdag volgde de aanhouding van directeur Willy Selten. Selten, zijn plaatsvervangend directeur en een medewerker van de administratie worden verdacht van betrokkenheid bij vleesfraude, waarbij ongeveer 300 ton paardenvlees uit Nederland, Engeland en Ierland is verwerkt en verhandeld als rundvleesproduct. Selten erkent dat hij paardenvlees heeft verwerkt, maar ontkent dat hij het vlees op illegale wijze heeft verhandeld. Volgens hem is geen sprake van fraude bij de etikettering van de producten.

Voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was de gebrekkige administratie reden voor een grootscheepse terughaalactie, die betrekking had op 50.000 ton vlees, verwerkt in de periode van 2011 tot begin dit jaar.

Volgens het openbaar ministerie rijst uit de administratie de verdenking op, dat sprake is van valsheid in geschrifte en oplichting. Uit het onderzoek door de NVWA blijkt dat paardenvlees als rundvlees is verwerkt in de administratie. Volgens de administratie verkocht het bedrijf alleen rundvlees. Uit de administratie is niet op te maken waar welk vlees vandaan komt en waar welk vlees vervolgens naartoe is gegaan.

Seltens juridisch adviseur meldde donderdag dat zijn cliënt blij is dat hij nu tegenover de NVWA zijn verhaal kan doen. De NVWA heeft hem al eerder uitgenodigd om uitleg te geven. Dat gesprek was bedoeld om klaarheid te geven over een beperkt deel van de bedrijfsadministratie. Volgens de NVWA slaagde Selten er toen niet in de NVWA te overtuigen. Selten kon bepaalde zaken wel uitleggen, maar zijn uitleg werd niet ondersteund door zijn eigen administratie, aldus de NVWA.

Laatste reacties

  • alco1

    Gisteravond was hij ook nog uitgebreid op TV. Moedig of ?????

  • nedviand1

    Wat er ook bij SELTEN mis mag zijn geweest - en als het feitelijk fout was moet het bestraft worden - , het is voor mij de overheid ( NVWA ) die een als ' ondeskundig, ongeinteresseerd en nimb - not in my backyard ' - rol heeft vervuld. Wanneer zien we deze organisatie als ' niet capabel en per saldo verantwoordelijk ' door het OM aangeklaagd worden?
    Pieter J. den Ouden+

Of registreer je om te kunnen reageren.