Home

Nieuws

Dijsselbloem: geen gesprek banken over derivatenmarkt

Den Haag - Banken en pensioenfondsen mogen actief blijven op de derivatenmarkten voor grondstoffen zoals graan en soja. Dat schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in antwoord op Kamervragen van de SP. Volgens de minister is er geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat door speculatie voedselprijzen over een langere periode stijgen.

De SP wil dat de PvdA-politicus in gesprek gaat met het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, en met de banken ABN Amro, ING en SNS. Volgens de SP is het vanuit maatschappelijk oogpunt wel onwenselijk dat grote financiële partijen geld verdienen door voor financieel gewin te handelen in voedsel. In 2008 braken voedselrellen uit in ontwikkelingslanden toen de graanprijs tot recordhoogte steeg.
Dijsselbloem stelt dat de financiële partijen keuzes maken in het kader van bepaalde normen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast stelt Dijsselbloem dat een efficiënte en liquide derivatenmarkt van groot belang is voor de grondstoffenmarkt. Derivaten zijn afgeleide producten zoals termijncontracten.
De markt maakt het volgens Dijsselbloem producenten en verwerkers mogelijk om zich in te dekken tegen prijsveranderingen. “Een verminderde liquiditeit op de derivatenmarkt maakt het voor producenten of verwerkers van grondstoffen aanzienlijk duurder – en in het uiterste geval onmogelijk – om zich in te dekken tegen dat risico.” Dijsselbloem stelt tevens dat de regering tegemoet komt aan de wensen van de SP door zich in te zetten voor de invoer van positielimieten, zoals in de VS gehanteerd.
Daarbij geldt dat een prijs per etmaal niet meer dan een bepaald percentage mag stijgen of dalen, zodat de handel kan afkoelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.