Home

Nieuws 8 reacties

Dijksma voor verplichte steun aan jonge boeren

Brussel - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken is voor verplichte steun aan jonge boeren in het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Dijksma zei dat op een bijeenkomst van Ceja, de Europese organisatie voor jongen boeren.

Ook EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos, de voorzitter van de Landbouwcommissie in het Europees Parlement Paolo de Castro en de Ierse voorzitter van de EU-landbouwministers Simon Coveney spraken hun steun uit voor verbetering van de positie van jonge boeren in de EU.

Ceja-voorzitter Joris Baecke overhandigde een petitie aan de drie sleutelfiguren in de onderhandelingen over het nieuwe GLB dat in 2014 in moet gaan. Daarin onderstrepen tientallen vooraanstaande organisaties, ondernemingen en opinieleiders uit de EU het belang van verjonging binnen de agrarische sector.  De bijeenkomst was de afsluiting van een maandenlange campagne van Ceja om aandacht te vragen voor de vergrijzing in de EU landbouwsector en opvolgingsproblemen voor jongen boeren.

Dijksma maakte duidelijk groot belang te hechten aan de verbetering van de positie van jonge boeren. Daarbij hoort volgens haar ook de steun vanuit het GLB. Ciolos, de Castro en Coveney bevestigden ook hun steun aan de verbetering van de positie van jonge boeren. In die zin lijkt de campagne van Ceja ‘Future for Food’ geslaagd. Volgens Baecke ligt de sleutel voor een betere positie van jonge boeren nu in handen van de drie onderhandelende partijen: Commissie, Parlement en Landbouwraad. Baecke: “De toekomst van de Europese landbouw is nu in uw handen net als het voortbestaan van miljoenen nu op uw schouders rust.”

In het nieuwe GLB is de mogelijkheid opgenomen om tot 2 procent van het budget van de directe betalingen te bestemmen voor steun gericht op jonge boeren (jonger dan 40). Voor Nederland zou dat neerkomen op een bedrag van circa 16 miljoen euro. Niet alle landen willen echter dat de 2 procent verplicht wordt.

Laatste reacties

 • Mels

  Ik eerst,ik voel me 20,is dat goed Sharon?,kom op,hou op met spekken,kan je het niet zonder subsidie dan kan het helemaal niet.

 • Bison

  Bijdehante meid die Sharon, heeft ze wel goed gezien dat de ezels het karretje wel blijven trekken door ze een stok met een lekkere wortel voor de neus te hangen.

 • joannes

  Het blijft politiek, de boeren gemeenschap tot in de familie uit elkaar spelen is natuurlijk altijd voordelig voor haar! Ze kan beter met twee kleine belangengroepen werken die tegenover elkaar staan voor het beschikbare geld dan één groep die de hoeveelheid geld ter discussie stellen.

 • trekker123

  Hou toch op met al die steun. Niet dat ik het jonge boeren niet gun dat het ze wat makkelijker wordt gemaakt om een bedrijf te beginnen. Maar aan wie ga je die steun dan geven en in welke vorm? Kortom, voor je het weet komt het geld weer terecht bij mensen waar het niet voor is bedoeld en wordt het uitgegeven aan onzinnige investeringen omdat je daardoor voor steun in aanmerking komt. Zorg gewoon dat de bedrijfstak normaal kan functioneren en renderen en zonder al te veel kunstmatige instrumenten van de overheid zijn broek kan ophouden. Dan kunnen opvolgers het bedrijf ook gewoon overnemen. Maar socialisten denken nu eenmaal dat de overheid met subsidies en regelingen de wereld kan verbeteren. Hoeveel subsidies en steunmaatregelen uit het verleden kennen we die inderdaad hebben bereikt wat ze beoogden? En als er een regeling komt maak het dan vooral ingewikkeld. Dan kun je nog onopvallender frauderen!

 • MKRouveen

  Ik vind ook dat boeren het zonder steun moeten kunnen redden. Zeker nu de zuivelprijzen zeer veelbelovend zijn voor de lange termijn. Ik weet echter nu al dat er dan talloze bedrijven op de fles gegaan. Ik werk bij een boekhoud- en advieskantoor en als ik sommige boeren met geld zie smijten...Anderzijds een maatschap met pa, ma en zoon die met 100 koeien een dikke anderhalve ton naar binnen harken! Kijk dáár kun je wat van opsteken!

 • abtje

  Hoe eerder we er vanaf zijn, hoe beter het is. Echter nu heeft de roverheid een stok om de boeren te slaan, die valt dan weg. En daar is de politiek nog het meeste bang voor. Hoe kan je ze dan tot allerlei onzin dwingen?

 • alco1

  Subsidies verstrekken geeft ter controle ook weer werkverschaffing en daar zal het wel weer om gaan. Weg met al die onzinnige sturings methoden. Komt alleen maar fraude van.

 • Pe

  Alco1 +1

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.