Home

Nieuws 13 reacties

Daarle verenigt zich tegen verkoop natuur

Daarle – Inwoners van het Overijsselse Daarle willen dat de openbare verkoop van natuurgebieden direct stopt. Ze hebben hiervoor een brief gestuurd naar staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw en natuur).

De bewoners vinden de verkoop onverantwoord en met gevaar voor de leefbaarheid en de natuur in het dorp. De inwoners verwijten Dijksma dat er geen enkel contact is opgenomen met de plaatselijke bevolking en dat ze geen gevoel heeft voor de sentimenten die in de streek leven.

“De staatssecretaris gaat hiermee voorbij aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de overheid altijd zo hoog in het vaandel heeft”, vinden de leden van de Landschapsbond Daarle, die in oprichting is. De mensen roepen de staatssecretaris op om als ze per se wil verkopen, om een de Landschapsbond een ‘kwaliteitsbod’ te laten doen, waarbij de groep bewoners de natuurgronden over neemt en gaat onderhouden.

De kijkdag voor de eerste verkoop van natuurgrond die buiten de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) valt is zaterdag. Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren zal ook gaan kijken om namens natuurliefhebbers te kijken welke gronden worden aangeboden. De PvdD startte vorige week een woudfunding-actie, waarbij natuurliefhebbers samen met de PvdD vierkante meters natuur kunnen kopen om zo de natuur in de huidige vorm te behouden.

Laatste reacties

 • Bison

  And the fight has started.

 • Mels

  Wat dacht je der van als die groen linkse geldverslinders daar dat gebiedje dan zelf es kochten. Kunnen ze het zelf regelen. Zo niet kop dicht en ophouden met je gezeur:-(

 • jan67

  roerend mee eens mels

 • agratax2

  De PvdD wordt straks de partij van het grondgebonden dieren beschermen. Zou een politieke partij eigenlijk wel mogen beleggen in grond?

 • info36

  Gewoon verkopen die handel.

 • Freriks

  en een paar kilometer verderop wordt het tienvoudige aan oppervlakte van landbouwgrond omgezet in natuur bij de Engbertsdijksvenen. een paar kilometer de andere kant op ruim 100 ha bij Wierdenseveld. en zo kun je wel even doorgaan. Blijkbaar is dat helemaal niet erg.

 • Mels

  Het is een soort NIMBY effect.

 • Romeijn

  Hierboven zijn weer onze vaste mannen van de ongenuanceerde stemmingmakerij te vinden. Lekker polariserend en draagvlak verkleinend. Is het nou zo moeilijk om jezelf een beetje in te leven in de belangen van een ander en daarna een genuanceerde mening te geven die ook de ander in zijn waarde laat?

 • abtje

  Begin daar dan zelf eerst eens even mee Romeijn met je polariserende gebalk. Ooit van opbouwende kritiek geven gehoord en de eerdere reageerders in hun waarde te laten?

 • J@gertje

  Ik ben er een groot voorstander van dat de PvdD natuurgronden aankoopt.
  Maar dan ook met eigen mensen en middelen onderhouden.
  Dat de PvdD maar veel natuurgrond aan mag kopen.

 • Romeijn

  De beheerskosten per hectare natuurgebied zijn gemiddeld 177 euro in Nederland. Boeren krijgen tot 2021 gemiddeld 230 euro per hectare. Natuurbeheer is dus goedkoper dan andere gebruiksvormen (bron: Ruud Pleune, adviseur landelijk gebied).

 • jordi 1455

  Romijn gemiddeld dus het kan er ook nog ver boven zitten.

 • koestal

  De wolven zijn in aantocht ,zijn nog net over de Duitse grens gesignaleerd

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.