Home

Nieuws

DZ-bank stapt uit beleggingen landbouwgrondstoffen

Frankfurt am Main - De Duitse centrale bank van de Volks- en Raiffeisenbanken, de DZ-Bank, stapt samen met beleggingsdochter Union Investment op aandringen van consumentenorganisatie Foodwatch uit de handel met landbouwgrondstoffen.

Dat heeft Foodwatch zelf maandag bekendgemaakt. De bank zelf heeft hieromtrent geen mededeling naar buitengebracht, maar de zaak per brief aan Foodwatch voorgelegd. De stap van DZ-Bank wordt niettemin toegejuicht door landbouwminister Ilse Aigner. Eerder nam concurrent Commerzbank een soortgelijke stap.

Tevens pleit de bank volgens Foodwatch voor een betere dan wel strengere regulering van de markten voor deze grondstoffen. Met name meent DZ-Bank dat er in de termijnhandel een plafond dient te worden gelegd op de volumes van de transacties. Daarmee kan een halt worden toegeroepen aan de buitensporige speculaties van hedgefondsen. De transacties van deze fondsen kunnen tot koersbubbels op de markten leiden. Vooral de bevolking in arme ontwikkelingslanden plukt daarvan de wrange vruchten, aldus Foodwatch. Volumelimieten hebben ook de belangstelling van de EU. Eind juni zal daarover door de regeringsleiders van de lidstaten worden gesproken. DZ-Bank is de centrale bank van rond de 1.000 zelfstandige coöperatieve banken en dus qua organisatie te vergelijken met de Rabobank.

Of registreer je om te kunnen reageren.