Home

Nieuws 3 reacties

D66 wil bedrijven tot energiebesparing verplichten

Den Haag – Bedrijven binnen en buiten de landbouw die veel elektriciteit en gas verbruiken, moeten energiebesparende maatregelen nemen. Wie dat niet doet, kan mogelijk een boete verwachten.

Dat staat in een initiatiefnota van Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66), die zij donderdag heeft overhandigd aan minister Henk Kamp van Economische Zaken. De verplichting die zij voorstelt, is niet nieuw. Nu al dienen bedrijven die jaarlijks meer dan 25.000 kubieke meter gas of 50.000 kilowattuur elektriciteit verbruiken energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar te nemen.

Maar volgens Van Veldhoven gebeurt dit nog te weinig. Veel bedrijven vinden het niet belangrijk en hetzelfde geldt voor gemeenten en provincies, die weinig controleren op naleving van de regels. De nota moet daar verandering in brengen. Door de verplichting scherper in de wet op te nemen, hoopt Van Veldhoven alsnog het energieverbruik in een groot aantal sectoren terug te dringen. Ook moet dan precies worden omschreven om welke maatregelen het kan gaan.

Of het D66-plan door de Tweede Kamer wordt omarmd, moet nog blijken. In elk geval liet Kamp bij de overhandiging weten energiebesparing een centrale rol te willen geven in de verduurzaming van de economie en het behalen van Europese klimaatdoelstellingen. Ook wil hij de nota betrekken bij de onderhandelingen die nu plaatshebben tussen de sociale partners over een nieuwe energie-akkoord.

Uit cijfers van het LEI blijkt de plannen van Van Veldhoven op veel agrarische bedrijven van toepassing zijn. In een groot aantal sectoren ligt het gebruik per jaar boven de genoemde ondergrens.  Ter illustratie: in 2010 verbruikte een gemiddeld vleeskuikenbedrijf ruim 33.000 kubieke meter aardgas en bijna 112.000 kilowattuur elektriciteit.

Laatste reacties

 • abtje

  En als die beste vleeskuikenhouder dat gas verving door aardwarmte en de electriciteit uit panelen en wind haalde was het weer piepen dat de staatskas nog leger raakt door al die milieubewuste boeren die de overheidsfinancien naar de bliksem helpen.
  Nee, sinds Brinkhorst de landbouw en Borst de zorg namens D 66 naar de afgrond begeleidden zijn ze nog steeds niet realistisch geworden.

 • drientje

  Zou Stientje met haar initiatiefnota niet bedoelen om de stallen leeg te draaien?
  Het spaart in ieder geval wel energie.

 • trust

  Dat wordt dan het einde van mijn nogal moeilijke relatie met de luchtwasser ???

Of registreer je om te kunnen reageren.