Home

Nieuws 5 reactieslaatste update:24 mei 2013

Cosun mag Van Triest uitsluiten van perspulp

Rotterdam - Van Triest Veevoeders kan onvoldoende bewijzen dat Cosun en haar dochterbedrijven Duynie en Soltens misbruik maken van hun machtspositie op de Nederlandse markt voor perspulp. Zij hoeven Van Triest daarom geen natte pulp meer te leveren. Dit heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam uitgesproken.

Van Triest betreurt de uitspraak en meent dat hiermee de keuzevrijheid voor de veehouders ernstig wordt beperkt. Het bedrijf studeert nog op de mogelijkheid van beroep. Duynie is tevreden met de uitspraak, maar wil verder niet reageren.

Van Triest meende dat het op grond van oude afspraken met CSM Suiker en mondelinge bevestiging daarvan door Cosun na de overname van CSM in 2007, recht had op vaste levering van minstens 70.000 ton perspulp per jaar. Leveringsplicht was volgens het bedrijf ook nodig omdat voor veehouders anders vrijwel geen keuze meer overbleef van pulpleveranciers. Duynie/Soltens had eerder gemeld dat het het dealerschap voor perspulp zou beperken tot Agrifirm-Bonda en Farmfeed-Hedimix, terwijl ook Duynie zelf perspulp verkoopt. Alle andere dealers en subdealers werden terzijde geschoven. Van Triest loopt door de uitspraak ongeveer een kwart van de omzet mis.

Het bedrijf stelt dat er geen alternatief is voor de pulp van Cosun. In Duitsland en België zijn mogelijk nog kleine hoeveelheden te kopen, maar dat biedt geen uitkomst.

Laatste reacties

 • abtje

  Tja, deze rechter heeft gelijk. nette uitspraak. Al weet je dat het kartelvorming is, verplicht leveren is ook niet goed.

 • alco1

  Dan ben je zo nieuwsgierig naar de oorzaak van de boycot.

 • joannes

  De rechter ziet het dominante belang van Forfarmers en Agrifirm niet als een economische bedreiging! Dat is het signaal! Nu kan je je afvragen of je het daar mee eens bent. Moet de voermarkt verdeelt worden tussen een paar grote jongens die elkaar de bal toespelen?

 • habradairyfarms

  Ook vastzetten!

 • aarthamstra1

  Boerenbedrog ZLTO (DUYNIE) en zijn handlangers doen dit natuurlijk uit boerenbelang Rechtertje heeft geen weet van boerenbedrog zijn B.V. OF ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.