Home

Nieuws 1 reactie

Ciolos: akkoord in juli is ook prima

Dublin – Hoewel er geen grote hindernissen meer zouden zijn, houdt eurocommissaris Dacian Ciolos er rekening mee dat een akkoord over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) langer op zich laat wachten dan gepland. Dat bleek dinsdag na afloop van een driedaagse informele onderhandelronde in Dublin. Tijdens een persconferentie gaf de Roemeen aan dat hij weliswaar goede hoop heeft op een snelle deal, maar geen garanties kan geven. “Als het in juni niet lukt, is er altijd nog juli”, aldus Ciolos.

Tot nu toe leken alle partijen erop gebrand tijdens de landbouwraad van 24 en 25 juni tot een akkoord te komen.

Volgens de Ierse landbouwminister Simon Coveney hebben zijn collega’s de afgelopen dagen bereidheid tot sluiten van compromissen getoond. Dat maakt het voor hem gemakkelijker de komende weken tot afspraken met het Europees Parlement te komen. Hoewel hij niet in details wilde treden, is inmiddels wel duidelijk dat vergroening geen breekpunt zal zijn. Ook over het moment van afschaffing van de suikerquotering staan de meeste neuzen dezelfde kant uit, namelijk 2017.

Voorzitter van de Europese jongeboerenorganisatie Ceja Joris Baecke kreeg dinsdag in Dublin de gelegenheid de landbouwministers toe te spreken. Hij pleitte nogmaals voor een verplicht extraatje voor jonge boeren in de eerste pijler van het nieuwe GLB. Of dat plan het gaat halen, is nog niet zeker.

Eén reactie

  • drientje

    O, dan zou er ook wel in jullie overeenstemming kunnen zijn over een vangnet voor melk, alle soorten vleesproductie, alle plantaardige productie.
    Kortom, alle bedrijfstakken worden gelijk behandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.