Home

Nieuws

Braziliaan aan hoofd WTO

Genève – De Braziliaanse carrièrediplomaat Roberto Azevedo volgt vanaf september Pascal Lamy op als directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Azevedo zegt dat zijn kennis van het moeilijke landbouwdossier een wereldhandelsverdrag dichterbij brengt.

Ook belooft Azevedo versnelling van de dispuutprocedures en gelooft hij dat in december een beperkte vrijhandelsdeal mogelijk is tijdens een ministeriële conferentie van de WTO in Bali.
Azevedo won de eindstrijd om de functie van de Mexicaan Herminio Blanco, die door steun vanuit vooral Azië, de Verenigde Staten en de Europese Unie lang favoriet leek. De WTO telt echter 159 leden wiens stemmen gelijk tellen, en de Azevedo genoot brede steun bij ontwikkelingslanden en opkomende economieën in Zuid-Amerika. Azevedo is de eerste Zuid-Amerikaan die de in 1995 opgerichte organisatie gaat leiden.
Waar de EU en VS vaak kritisch zijn op Braziliaanse handelspolitiek, wordt ze in deze kringen geroemd vanwege het tonen van vasthoudendheid tegenover de 'oude' grootmachten. Hoewel de functie van directeur-generaal neutraliteit vereist, wordt de keuze van Azevedo wel geïnterpreteerd als een teken. Azevedo heeft meermalen aangegeven dat de zogeheten Doha Ronde ingestoken was op meer opening van markten voor ontwikkelingslanden.
Rijke landen hebben tijdens de alweer twaalf jaar geleden gestarte onderhandelingsronde aangegeven dat de wereld fundamenteel veranderd is en sommige landen die zichzelf als ontwikkelingsland bestempelen, zoals China, daarom ook concessies moeten doen. Concreet moet Azevedo een deal in Bali voorbereiden op drie fronten: het terugdringen van bureaucratie, de wijze waarop tarieflijnen worden geadministreerd en het recht voedselvoorraden aan te leggen om de voedselzekerheid te garanderen.
Azevedo is 55 jaar oud en is als diplomaat sinds twintig jaar betrokken bij handelspolitiek. Azevedo was tussen 2006 en 2008 staatssecretaris voor economische zaken en technologie. Sinds 2008 was Azevedo ambassadeur namens Brazilië bij de WTO. Vanwege zijn deelname aan de verkiezingsrace stelde Brazilië een voorstel over exportsteun in de landbouw uit. Azevedo wordt in Braziliaanse media omschreven als een welbespraakte, competente en handige onderhandelaar, die als het moet ook ijskoud kan zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.