Home

Nieuws 7 reacties

"Boetes voor overtredingen in natuur te laag"

Den Haag – Boetes zijn te laag en er is te weinig samenwerking om een vuist te maken tegen overtredingen als stroperij en dumping van afval in de natuur.

Dat blijkt tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over toezicht in de natuur.  “Bij de politie is één op de zestig mensen voor 20 procent beschikbaar voor milieudelicten. Dat is te weinig, waardoor er dingen zijn blijven liggen”, zegt Ad Bogers, politiechef van het milieuteam Oost-Brabant. In dat gebied is er sprake van agressieve stroperij. “Dat gebeurt niet vanwege financiële redenen, maar het wordt voor de lol gedaan, zegt Bogers. Hij baseert zich op bevindingen in de afgelopen tien jaar. Bogers zegt dat de stroperij van wild steeds professioneler is geworden, onder andere door de inzet van speciaal geprepareerde auto’s. Individuele toezichthouders kunnen niet optreden tegen deze groepen, omdat de kans groot is dat ze geweld gebruiken tegen de handhavers. Bogers zegt dat het vooral om Nederlanders gaat en niet om mensen uit Oost-Europese landen, zoals vaak wordt gedacht. In Noord-Brabant zijn wel eens arrestatieteams ingezet om de stropers aan te pakken.

Michel Pol van de milieupolitie Noord-Nederland geeft aan dat de straffen voor stroperij veel te laag zijn, waardoor het voor stropers en voor handelaren in wilde vogels aantrekkelijk blijft, ondanks de boetes. In Friesland wordt sinds een aantal jaren breed samengewerkt in de bestrijding van milieucriminaliteit, dat werkt naar tevredenheid. “Maar natuurhandhaving kost relatief veel tijd en levert management technisch weinig op, omdat het gaat om slachtofferloze delicten. ‘Een vrouwtje van een buizerd belt niet met 144 als haar man vergiftigd is”, geeft hij als voorbeeld.

Laatste reacties

 • abtje

  Dit zie je toch op alle vlakken met de politie? Niet alleen stropen of afval dumpen in de natuur, wat zeer laakbaar is.
  Het lijkt net alsof ze alleen druk zijn met snelheidscontroles. Wordt er bij je ingebroken, komen ze niet. Heb je een aanrijding zonder gewonden, komen ze niet. Vallen groeperingen mensen lastig, komen ze niet. Wil je aangifte doen, zijn ze er niet en na afspraak doen ze er niets mee. Ja, je kan ook digitaal aangifte doen, doen ze er ook niets mee.
  Wat verwacht je nu van de mensen, zeggen ze wel dat je respect moet hebben voor de agenten, maar je ziet ze niet en als je ze ziet geven ze je een bekeuring.
  De veldpolitie is wegbezuinigd, was niet nodig. Bij ons word veel gestroopt, geef je een kenteken door, weet de inzittende van die auto nog eerder wie hem doorgegeven heeft dan dat je het zelf realiseerd. Politie doet niets, wil ook veilig naar huis. Die jongens weten precies welke agent waar woont en waar zijn kinderen op school zitten.
  Maar hou vooral een debat, dat zal helpen.

 • Anoniem

  @abtje +1

 • agratax2

  abtje. Als je beweringen kloppen, moet / kan er dus geen aangifte worden gedaan van deze overtredingen en moeten de overtreders niet worden aangegeven, maar ter plekke worden geliquideerd net als het wild dat ze stropen. Lijkt me een veilige oplossing, maar geen wenselijke. Moeten we de stropers strenger straffen, door ze niet te beboeten, maar ze direct één of meer jaren Detentie te geven. Kost erg veel, maar ze zijn wel voor langere tijd uit het jachtveld. Ik zie meer in het voor hen verplicht stellen van een vang quotum voor overlast gevende ganzen met bij behorende termijn. Komen we misschien van het te veel aan ganzen af.

 • Zippie

  Zolang een gemiddelde politieman nog niet het verschil kent tussen een haas en een konijn, blijft het dweilen met de kraan open.
  Met andere woorden er is geen enkele expertise op dit gebied binnen de korpsen.
  Wil je in het veldwerk enige betekenis hebben, dan zal dit pas onstaan na vele jaren ervaring op dit gebied. Richt maar weer een korps vliegende brigade op met ervaren veldmensen en de resultaten volgen vanzelf.

 • koestal

  politie zit ook achter de computer

 • Gijs Gans

  veldpolitie moet weerkomen geen gelul maar daden

 • Huub van 't Hart

  Wijs deze boa-functie toe aan de Wildbeheereenheden. Die weten van de hoed en de rand en kennen hun gebied als geen ander.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.