Home

Nieuws 1437 x bekeken

Boerenbond Deurne groeit in omzet

Deurne – Boerenbond Deurne heeft in 2012 537.000 ton voeders afgezet, 5,4 procent meer dan een jaar eerder. De coöperatie won 50.000 ton van de concurrentie, aldus algemeen directeur Dick Kroot, en overweegt bij haar overslagplaats voor grondstoffen in Oss een nieuwe mengvoerfabriek te bouwen.

Of deze één van de bestaande drie fabrieken vervangt is nog niet besloten.
De financiële omzet van de ondernemersvereniging steeg in 2012 8,3 procent tot ruim 275 miljoen euro. De onderneming bood leden 12,5 miljoen euro aan kortingen en prijscorrecties, tegen 13,5 miljoen euro een jaar eerder. Het bedrag ligt wel hoger dan in 2010. Inclusief de afzet van grondstoffen via Bracofeed komt de afzet op 1,274 miljoen ton, 163.000 ton meer dan een jaar eerder. Kroot is niet pessimistisch over 2013 maar stelt wel dat groei de eerste vier maanden minder uitbundig is geweest. “De grondstoffenprijzen zijn ook zo beweeglijk dat ramingen moeilijk zijn voor alle spelers in de markt.”
De groei met mengvoer stemt Kroot tevreden. De mengvoermarkt in Nederland krimpt immers de laatste jaren en elk jaar krimpt ook de boerenstand. De concurrentie is op de mengvoermarkt dan ook hevig. Mede daarom kijkt Boerenbond Deurne volgens Kroot nadrukkelijk naar mogelijkheden te komen tot overname of fusies. “Maar één ding staat als een paal boven water: het moet direct helpen de kostprijs te verlagen. Groei op zichzelf is geen doel.” Boerenbond Deurne is momenteel niet in gesprek met één of meerdere partijen.
In 2013 wil de organisatie hoe dan ook scherper aan de wind zeilen door de organisatie te blijven bijsturen. In 2012 is de organisatie gecentraliseerd en een bestuurslaag verdwenen. De opslagcapaciteit van Bracofeed in Oss werd uitgebreid tot 19.000 ton aan diep vaarwater voor schepen tot 3.500 ton in Oss. In 2012 werd MyFeed opgericht voor de handel in kernvoer, grondstoffen en advies. Providere richt zich bij uitstek nu op strategisch agrarisch advies.


Of registreer je om te kunnen reageren.