Home

Nieuws 595 x bekeken

Binnenvaart en MKB doen niet mee met stichting

Het midden- en kleinbedrijf en de binnenvaart participeren niet in de stichting die de agrarische vakbonden NMV, NAV, NPV en NVV gaan oprichten om gedupeerde klanten van de Deutsche Bank te ondersteunen. De BinnenvaartBrancheUnie en MKB-Nederland geven er de voorkeur om een eigen koers te varen.

De stichting dient als platform voor overleg en informatieuitwisseling, maar moet ook de rol van waakhond vervullen. Als de Deutsche Bank haar verplichtingen niet nakomt, zal de stichting de minister van Financiën daarover informeren.

Vorige week is op een bijeenkomst van de agrarische vakbonden NMV, NAV, NPV en NVV groen licht gegeven voor de oprichting van de stichting. De bonden wilden de krachten bundelen met de binnenvaart en het midden- en kleinbedrijf om het platform een breder draagvlak te geven. Dat biedt meer mogelijkheden om externe expertise in te huren. Volgens Harm Wiegersma van de NMV is een stichting die de vinger aan de pols houdt noodzaak, nu de Deutsche Bank onderhandelt met de klanten waar ze afscheid van wil nemen. En die onderhandelingen verlopen niet altijd makkelijk, aldus Wiegersma.

De BinnenvaartBrancheUnie bevestigt dat er gesprekken zijn geweest met de agrarische bonden over een stichting. “Maar we hebben afspraken gemaakt met de raad van bestuur van de Deutsche Bank en we willen eerst afwachten hoe dat uitpakt”, zegt Erik van Toor van de Unie. Een soortgelijk geluid valt te beluisteren bij MKB-Nederland. Rob Wolthuis: “We voeren onze eigen koers. We hebben afspraken met de Deutsche Bank dat klanten niet zomaar op straat kunnen worden gezet, dat er meer tijd komt voor een overstap en dat we knelgevallen kunnen voorleggen aan de top de van de bank. Daar richten we ons op.”

Eerder heeft LTO Nederland al te kennen gegeven niet mee te doen aan de stichting. “Volstrekt overbodig. Zo’n waakhond is er al”, reageerde voorzitter Albert Jan Maat toen de NMV de plannen voor een speciale stichting bekendmaakte.

Of registreer je om te kunnen reageren.