Home

Nieuws 774 x bekeken 2 reacties

Besluit overhevelen budget van eerste naar tweede pijler dit najaar

Brussel – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw wil nog niet zeggen hoeveel procent het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) er vanuit de eerste pijler (directe betalingen) naar de tweede pijler (plattelandsbeleid) wordt overgeheveld.

Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer. Dijksma zegt dat de Europese regeringsleiders in februari een unaniem akkoord hebben bereikt over de mogelijkheid om 15 procent van de middelen uit de eerste pijler zonder nationale co-financiering naar de tweede pijler over te hevelen. Dijksma wil eerst het akkoord over het GLB afwachten, voordat een besluit wordt genomen over de wijze waarop Nederland met deze regels om gaat. Dit najaar komt ze met een voorstel.

Dijksma schrijft in haar brief ook dat ze geen verdere inzet gaan plegen om de koppeling tussen vergroeningsmaatregelen en de directe inkomenssteun te beperken. Ze schrijft dat ze zich hiervoor maximaal heeft ingezet. Dijksma geeft aan dat voor haar vergroening ook meer is dan alleen de vraag of de vergroeningsbetaling al dan niet gekoppeld is aan de basispremie. “De introductie in de directe betalingen van het principe van vergroening is een trendbreuk. Het is een grote stap op weg naar een doelgerichter en groener GLB, waarin meer beloond gaat worden naar geleverde prestaties”, benadrukt Dijksma.

Laatste reacties

  • geen boer

    fietspaadjes en wildviaducten aangelegd met boerengeld. Mooi man. Zometeen ook nog wat wilde zwijnen en dassen loslaten om tb en brucellose (2 gevallen in Vaals bij wilde zwijnen vorige week!) te herintroduceren, geheel onder toezicht van dure opzichters met dure terreinwagens uiteraard.
    ..zucht, heeft er dan niemand in Brussel of Den Haag enig besef meer van de waarde van geld?

  • slutter

    Goed gezien..burger.

Of registreer je om te kunnen reageren.