Home

Nieuws

Argentinië maakt bij WTO zaak tegen EU

Genève – Argentinië start bij de Wereldhandelsorganisatie WTO een dispuutprocedure tegen het EU-beleid voor biodiesel. Volgens Argentinië is het beleid van de EU wat betreft de import van biodiesel protectionistisch.

De EU steunt volgens Argentinië bovendien binnenlandse biodieselproducenten op onrechtmatige wijze. Argentinië is de tweede grootste producent van biodiesel wereldwijd en geldt als belangrijkste exporteur van sojameel en sojaolie. De EU importeert de laatste jaren steeds grotere hoeveelheden biodiesel uit Argentinië en Indonesië, dat overigens palmolie als grondstof gebruikt. In 2011 bedroeg het importvolume uit de twee landen 2,5 miljoen ton, oftewel ruim 90 procent van de totale biodieselimporten.
Eurocommissaris van handel Karel De Gucht verdenkt de landen van 'dumping', een praktijk waarbij producten onder de lokale kostprijs in het buitenland worden afgezet. Importen worden daarom nu intensief geregistreerd, wat volgens Argentinië een opmaat is naar exportheffingen. Argentinië diende eerder bij de WTO een klacht in tegen het biodieselimportbeleid van Spanje, maar de EU blokkeerde de zaak.
Sindsdien heeft Argentinië de zaak aangehouden, omdat Spanje regels die het bijmengen van biodiesel uit de EU vrijwel verplicht stelde heeft aangepast. Nu is Argentinië opnieuw bezorgd dat Spanje maar ook België, Frankrijk, Italië en Polen duurzaamheidsregels voor het bijmengen van biodiesel opstellen, die product uit de EU bevoordelen.
Bij de WTO loopt ook nog een zaak die de EU, VS en Japan gezamenlijk aanspanden tegen Argentinië. Argentinië belemmert volgens het drietal de import door bedrijven nadrukkelijk te vragen tegen elke importstroom een exportstroom te zetten. Bedrijven kunnen deze eis nauwelijks weigeren omdat voor importen meestal vooraf steeds toestemming van de overheid moet worden gegeven. Zo probeert Argentinië de dollarhoeveelheid op peil te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.