Home

Nieuws

Akkoord op komst over lager zoutgehalte in vlees

Zoetermeer - Het zout- en vetgehalte van in Nederland verkocht rauw en gekookt vlees zal de komende twee jaren omlaag gaan.

Dat laat de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie woensdag weten. De vleeswarenindustrie en supermarkten sluiten voor de zomer nog een akkoord om het zoutgehalte in producten als worsten en hammen met 10 procent te verlagen. Ook het percentage verzadigde vetten gaat met 5 procent omlaag.

Voor de verschillende soorten vlees gaan maximum gehaltes gelden. De achterban van de vleeswarenindustrie stemt donderdag over het voorstel, maar volgens de woordvoerder gaat een meerderheid akkoord. Ook de achterban van de supermarktketen CBL zal vermoedelijk instemmen met het voorstel.

De overeenkomst tussen de partijen is een gevolg van overheidsdruk om het zoutgebruik bij consumenten terug te dringen. Keukenzout leidt tot hoge bloeddruk en wordt in relatie gebracht met een toegenomen risico van hart- en vaatziekten en meer sterfte. Nederlanders gebruiken in hun voeding gemiddeld 10 gram aan zout per dag, terwijl  2 gram voldoende is.

De nieuwe regel gaat voor alle vleesproducenten gelden. Supermarkten gaan het vastleggen in hun inkoopspecificaties. De normen gaan ook gelden voor uit het buitenland afkomstige vleesproducten. Een uitzondering in de afspraken wordt gevormd voor specialiteiten, zoals parmaham.

Vleesbedrijven krijgen twee jaar de tijd om het zoutgehalte terug te brengen. Consumenten hebben de tijd om te wennen dat het vlees minder zout gaat bevatten. Nederland loopt met de Scandinavische landen en Engeland voorop bij het terugdringen van de zoutconsumptie.

Of registreer je om te kunnen reageren.