Home

Nieuws 3774 x bekeken

Agro- en foodbedrijven hoog in Familiebedrijven top 100

Amsterdam - Agro- en foodbedrijven staan hoog genoteerd in de Familiebedrijven top 100 van weekblad Elsevier.

Familiebedrijven blijken sinds 2008 door de bank genomen crisisbestendiger dan bijvoorbeeld beursgenoteerde ondernemingen. Dat was voor weekblad Elsevier de reden een top 100 van familiebedrijven op te stellen. Uit de lijst zijn 24 concerns actief in de food- en agrosector. Het gaat daarbij om bierbrouwerij Heineken, kalfsvleesslachter VanDrie, varkensslachterij Van Rooi en kaasmaker A-Ware. Maar ook bijvoorbeeld zuivelhandelaar Hoogtwegt en voerbedrijf De Heus behoren tot de top.
Bierbrouwerij Heineken staat op de tweede plaats met een omzet van 18,4 miljard euro, achter het investeringsbedrijf SHV van de familie Fentener van Vlissingen. Heineken is deels beursgenoteerd, maar middels een houdstermaatschappij trekt de kleindochter van Freddy Heineken, Charlene, aan de touwtjes. Pon Holding is nummer vier. Wijnand Pon’s bedrijf werd groot als importeur van auto’s maar omvat ook fokkerij Koepon.
Zuivelhandelaar Hoogwegt (7) en kalverslachterij VanDrie (9) staan eveneens in de top 10, met omzetten van respectievelijk 2,7 en 2 miljard euro. Het Arnhemse Hoogwegt is nog relatief onbekend. Het bedrijf levert botervetten, melkpoeders en weipoeders, en helpt klanten logistiek en met risicobeheersing. Hoewel Nederlanders geen kalfsvleeseters zijn, geldt VanDrie als grootste kalfsvleesproducent wereldwijd.
Net buiten de top 10 staan het door broers geleide veevoerconcern De Heus (11) en de zuivelproducent A-Ware (17), eigendom van  de families Anker en Bouter. Deze kaashandelaar ontstond in 2010 uit een fusie van Anker Kaas en Bouter Cheese. Jan Anker leidt het bedrijf en Peter Bouter is commissaris.
Andere grote agribusiness-familiebedrijven in de top 100 zijn onder meer Denkavit, Vreugdenhil, de Zwanenburg Food Group, Farm Frites, Van Rooi Meat en melkrobotbouwer Lely. Graszaadveredelaar Barenbrug heeft de eerde ranglijst als nummer 100 af te sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.