Home

Nieuws 747 x bekeken

'Afzetvolume agrarische sector groeit licht'

Amsterdam – De agrarische sector verkoopt in 2013 naar schatting 0,7 procent meer dan een jaar eerder en is daarmee een zeldzame groeimotor in de economie.

In 2014 neemt de groei toe tot 1 procent. Dat blijkt uit ramingen van ING Economisch Bureau. In 2012 daalde het volume in de land- en tuinbouw nog 0,5 procent.
ING voorspelt voor vrijwel de totale economie volumekrimp. De dalende koopkracht van de consument zit Nederlandse bedrijven dwars, evenals een zwakke vraag vanuit Europa. De enige sector die groei noteert is de zorgsector, die in 2013 een plus noteert van 2,4 procent. De bouw krimpt met 8 procent het hardst.
De productiewaarde van de agrarische sector stijgt in 2013 met 2 procent tot een waarde van 27 miljard euro, becijferde de Amsterdamse bank eerder. Pluimveehouders kunnen rekenen op een forse prijsdaling, terwijl de melkveehouderij na een jaar van lagere prijzen en productiestagnatie opkrabbelt.
De akkerbouw verwacht na een sterk 2012 gematigde groei van volume en prijs. De varkensprijs steeg in 2012 met 13 procent. Dat kwam vooral door minder productie in Duitsland. In 2013 daalt het volume opnieuw, maar stijgen de prijzen amper (1 procent). Waar vorig jaar vooral zeugenhouders profiteerden van de groei, is het nu de tijd voor vleesvarkenshouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.