Home

Nieuws 5 reacties

Afronding EHS waarschijnlijk rond 2025

Den Haag - Het kabinet streeft naar afronding van de Ecologisch Hoofdstructuur (EHS) rond 2025. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over de decentralisatie van het natuurbeleid. Over de precieze omvang is nog niets bekend.

In het regeerakkoord hebben VVD en PvdA afgesproken dat de ’EHS, inclusief robuuste verbindingen, alsnog wordt gerealiseerd’. De afgelopen maanden is er veel gespeculeerd over de precieze betekenis van die passage. Want om hoeveel hectare gaat het dan? En wanneer wordt het project afgerond?

Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wilde gisteren op beide vragen geen antwoord geven. Zij gaf aan dat de Kamerleden geduld moeten hebben tot het verschijnen van haar zogenoemde hoofdlijnennotitie, die binnen een aantal weken wordt verwacht en waarover op 12 juni een debat staat gepland. Volgens PvdA’er Lutz Jacobi is er echter wel al een streefdatum bekend. “Het kabinet wil dit naar 2025, 2026 brengen”, aldus de politica.

Sommige fracties zijn verbolgen over uitblijven van duidelijkheid. Volgens de SP is het merkwaardig dat er eerst afspraken worden gemaakt over het budget en dan pas over de doelen. “We weten nog niet wat de provincies gaan doen aan natuurrealisatie, maar wel wat die realisatie zal kosten”, aldus Henk van Gerven van die partij. “Dat is toch raar?” Veel partijen maken zich bovendien zorgen over hoe straks wordt gewaarborgd dat het beschikbare geld op de juiste manier wordt besteed.

Niettemin geeft het parlement dinsdag naar verwachting groen licht voor de decentralisatie van het natuurbeleid.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  het zou de pvda sieren dit geld te besteden aan de ouden in de verzorgingshuizen en zo in plaats van zo te verbrassen

 • Het zou het gehele Kabinet sieren om minder asfalt aan te leggen en het vrijkomende geld te besteden aan mensen en natuur.

 • jordi 1455

  en nog meer geld over de balk smijten, niemand wordt er beter op behalve die geldwolven van de natuurverenigingen.

 • Romeijn

  De EHS zal nooit echt af kunnen zijn. Door voortschreidend inzicht zullen altijd aanpassingen nodig zijn; al worden die in verloop van jaren hopenlijk steeds kleiner. Daardoor lijkt het zelfs mogelijk dat door uitruil gronden in beperkte mate weer beschikbaar komen voor de landbouw. Daarvoor is vooral bepalend in welke mate ecosysteemfuncties in de vorm van agrarisch natuurbeheer en agrarisch landschapsbeheer kunnen worden overgenomen.

 • alco1

  Wat is het toch een zaligheid om plannen te maken,zonder je zorgen te maken of het wel verantwoordt is in deze crisis tijd. Zulke onverantwoordelijke beslissingen hebben echter al zoveel mensen problemen bezorgt en ook de staat zal met zulke mensen steeds verder in de shit komen te zitten.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.