Home

Nieuws

ASR ziet grondportefeuille groeien

Utrecht – De grootste particuliere grondbelegger van Nederland, ASR, ziet zijn grondportefeuille gestaag doorgroeien. ASR Landelijk Vastgoed, onderdeel van de verzekeraar ASR (voorheen Fortis), heeft nu 29.500 hectare landbouwgrond in bezit.

Dit zegt Erik Somsen, directeur ASR Landelijk Vastgoed. Hiervan is 17.500 hectare uitgegeven in erfpacht aan boeren. Vorig jaar stond de teller op ruim 17.100 hectare. In 2011 ging het om ruim 16.600 hectare erfpacht. In 1990 ging het om nog geen 2.000 hectare erfpachtgrond.

Naast grond uitgeven in erfpacht bezit ASR ook zo’n 12.000 hectare grond dat via pachtvormen reguliere pacht of geliberaliseerde pacht zes jaar of korter in gebruik is bij boeren.

Somsen is tevreden over zijn beleggingsportefeuille. Somsen: “In het eerste kwartaal van dit jaar kochten we zo’n 400 hectare erfpachtgrond. Dit is vergelijkbaar met andere jaren. Ik merk wel dat boeren meer belangstelling tonen voor ons beleggingsproduct. Banken zijn terughoudend in financieringen verlenen, hoor ik van boeren.” ASR zag net zoals collega-belegger Fagoed, het belegde vermogen toenemen door de gestegen grondprijs en omvang portefeuille.

ASR belegt voor eigen rekening, zodat het verzekeringsverplichtingen kan nakomen. Fagoed belegt met geld van grote pensioenfondsen en verzekeraars. Voor het eerst sinds 2004 vindt er weer een emissie plaats van nieuwe participaties. Het gaat om ‘vele tientallen miljoenen euro’s’. Fagoed wil met dit geld grofweg 500 tot 1.000 hectare landbouwgrond van boeren kopen en in erfpacht uitgeven. Volgens het jaarverslag bezit Fagoed op 31 december 2012 5.199 hectare erfpachtgrond.

Of registreer je om te kunnen reageren.