Home

Nieuws

50.000 euro boete voor omkatten paardenvlees

Den Bosch – Het Gerechtshof in Den Bosch heeft vleeshandelaar Jan F. in hoger beroep veroordeeld tot 50.000 euro boete en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar.

Het Hof acht de handelaar schuldig aan fraude met paardenvlees en het bemoeilijken van de traceerbaarheid van vlees.

De vleeshandelaar kocht in 2007 en 2008 paardenvlees in Mexico en Brazilië, sloeg dat op in Breda en verkocht het op papier aan een halal runderslachterij in Amsterdam. Op deze manier kreeg hij de juiste documenten om het vlees als halal-rundvlees naar Frankrijk te verkopen.

Tijdens de rechtszaak bekende de verdachte zijn verkeerde werkwijze. Ook verklaarde de advocaat van de vleeshandelaar dat de Franse afnemers wisten wat ze kochten en betaalden ze ook de prijs van paardenvlees. F. werd de ‘koning van de paarden’ genoemd, aldus advocaat Rogier Hörchner.

Het Openbaar Ministerie eiste een celstraf van 18 maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Het Gerechtshof legt een lagere straf op, omdat het volgens het Gerechtshof niet duidelijk is of de fraude voor de vleeshandelaar veel winst heeft opgeleverd. Bovendien is de voedselveiligheid niet in gevaar gekomen. Het Hof kon ook niet vaststellen of consumenten daadwerkelijk zijn misleid. Ook het feit dat F. bekende tijdens de zitting, heeft tot een lagere straf geleid. De rechtbank in Breda legde eerder 12 maanden gevangenisstraf op, waarvan 3 voorwaardelijk.

Advocaat Hörchner is blij met de lagere straf. “Dit is meer in overeenstemming met wat gebruikelijk is in economische zaken.'' De raadsman stelt vast dat het Hof de belangrijkste punten uit zijn pleidooi heeft overgenomen. "Mijn cliënt heeft altijd goed vlees verkocht voor een goede prijs”, zegt hij.

F. is ook directeur van het Cypriotische vleesbedrijf Draap, waartegen een strafrechtelijk onderzoek loopt naar fraude met paardenvlees. Het bedrijf zou nog steeds paardenvlees als rundvlees verkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.