Home

Nieuws laatste update:1 aug 2014

Yara: minder winst en omzet

Oslo – Yara International heeft het afgelopen kwartaal 2,3 miljard Noorse kronen (296 miljoen euro) winst geboekt, 25 procent minder dan een jaar eerder.

Het Noorse kunstmestconcern zag de omzet met 2,9 procent dalen tot 20,7 miljard kroon (2,7 miljard euro). Het bedrijf verkocht in volume wat minder en had last van de waardedaling van de dollar.
De Amerikaanse dollar was gemiddeld in het eerste kwartaal 3 procent minder waard ten opzichte van de kroon dan een jaar eerder. Producten van Yara waren dus voor overzeese klanten relatief duurder. Zonder het wisselkoerseffect en speciale posten was het bedrijfsresultaat in lijn met vorig jaar, aldus Yara. Voor de komende kwartalen worden hogere productiekosten verwacht, deels door oplopende gasprijzen.
Topman Jorgen Ole Haslestad spreekt in een verklaring dan ook van “een sterk eerste kwartaal met stabiele marges en verkoopvolumes”. De productie nam toe doordat een fabriek in Libië weer is opgestart en productierecords werden gerealiseerd met NPK. Yara is voor 50 procent eigenaar van stikstofproducent Lifeco dat vanwege de Libische burgeroorlog werd gesloten. Inmiddels werkt de fabriek weer op 70 procent van de capaciteit.
In de eerste drie maanden was de vraag naar ureum sterk en de prijzen voor stikstof en ammoniak lagen boven het niveau in de corresponderende periode vorig jaar. In maart en april zijn prijzen weer gedaald. De voorraden zijn steeds groter geworden omdat veel ureum is geëxporteerd naar Europa en de VS. Daar komt bij dat het inzaaien van zomergraan in Europa en Noord-Amerika vertraging heeft opgelopen.
Haslestad zei te vrezen dat China grote hoeveelheden ureum blijft uitvoeren. Op dit moment wordt de Chinese export belemmerd door een exportbelasting van 77 procent. De verwachting is dat als de exportbelasting op 2 juli afloopt, deze wordt vervangen door een taks van 2 procent. In de eerste 8 maanden van het lopende “kunstmestseizoen”, aangevangen in juli 2012, heeft China 7,2 miljoen ton uitgevoerd, 140 procent meer dan een jaar eerder.
Een echte schok voor de markt voor stikstofhoudende kunstmest wordt in Oslo niet verwacht omdat elders nieuwe productiefaciliteiten vertraagd of maar gedeeltelijk “online” komen. Voor de fosfaat-markt voorspelt Yara een inzakkende markt omdat India mogelijk veel minder gaat kopen dan in andere jaren. Normaliter is India goed voor de helft van de wereldwijde importen van DAP, een kunstmestsoort op basis van fosfaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.