Home

Nieuws 2458 x bekeken 11 reacties

Wild kost boer jaarlijks bijna 100 miljoen euro

Culemborg - De schade die vogels en zoogdieren aan de landbouw veroorzaken bedraagt 96,5 miljoen euro per jaar. Minder dan een kwart van het schadebedrag wordt vergoed door de overheid.

Opvallend is dat een groot deel van de schade niet wordt opgegeven. Volgens onderzoeker Adriaan Guldemond van het CLM neemt de faunaschade jaarlijks toe en zouden boeren meer gebruik moeten maken van de mogelijkheden.

Niet eerder werd de faunaschade aan de Nederlandse landbouw in kaart gebracht. Het CLM berekende de schade die vogels en zoogdieren jaarlijks aanrichten in de landbouw in de periode 2008 - 2010. De geschatte faunaschade is 96,5 miljoen euro per jaar,  1,5 tot 2 procent van de totale productieopbrengst. Oftewel een opbrengstderving in Nederland van 100 miljoen euro. Volgens onderzoeker Adriaan Guldemond neemt de faunaschade jaarlijks toe. Guldemond: "De gewasschade door ganzen is toegenomen. Dit geldt ook voor de schade in fruit veroorzaakt door vogels en zoogdieren. Het Faunafonds keert jaarlijks een groter schadebedrag uit."
De uitgekeerde schadevergoeding van het Faunafonds in 2012 is 13,7 miljoen euro. Guldemond vindt de toegenomen schade door mezen opvallend. "In 2012 veroorzaakten mezen 2,5 miljoen euro aan gewasschade. Dit is een verdubbeling van het schadebedrag ten opzichte van 2011", zegt hij. Hoewel de schade door zangvogels (zoals mezen en kraaien) groter wordt, veroorzaken ganzen (76 procent) verreweg de meeste schade. Watervogels (zoals zwanen en smienten) veroorzaken 7 procent van de schade. De meeste schade vindt plaats in gras (73 procent), fruit (13 procent) en granen (7 procent).

Uit het onderzoek van CLM blijkt dat van de totale schade van 96,5 miljoen euro 22 miljoen euro wordt vergoed door het Faunafonds of Dienst Regelingen (DR). Dit is 23 procent van de totale schade. Het betreft 5.300 schademeldingen ingediend door 3.600 bedrijven.

Guldemond vindt dat er een opvallend hoog schadebedrag niet door boeren wordt opgegeven. "Een groot deel van de schade, namelijk 13 miljoen euro, wordt niet opgegeven door boeren. Een deel van deze schade komt wel degelijk in aanmerking voor een vergoeding. Boeren zouden het Faunafonds beter kunnen benutten", aldus Guldemond. Hij vermoedt dat boeren onvoldoende op de hoogte zijn van de vergoedingsmogelijkheden of het opgeven van schade te veel gedoe vinden.

Het CLM voerde het onderzoek uit in opdracht van het Faunafonds. Het Faunafonds is een kennis- en adviescentrum voor het beheer van de Nederlandse fauna en houdt zich bezig met het verrichten van onderzoek naar faunaschade, het adviseren van het Ministerie van EZ en provincies en het verlenen van tegemoetkomingen bij schade aan gewassen in de landbouw.

Laatste reacties

 • sallandseboer

  Een paar stukjes lood zijn goedkoper.

 • schoenmakers1

  als je het nakijkt moet je aan zoveel eisen voldoen dat het nooit loont om het op te geven, ze hebben niet de intentie de schade correct te betalen maar om er altijd onder uit te komen, ik denk dat de schade nog veel groter is als hier aangenomen maar onze zogenaamde diervrienden hebben hier geen boodschap aan

 • Miriamnu

  Misschien eens kijken naar andersom? Hoeveel schade brengt de landbouw toe aan de oorspronkelijke bewoners van het land: de dieren

 • fransderondhoeven

  miriamnu waar wil jij dan van eten ?

 • timh6

  Beste Miriamnu als de dieren de oorspronkelijke bewoners zijn,dan heb jij hier dus eigenlijk ook niets te zoeken.

 • jjbm

  Miriamnu, onmiddelijk afschaffen die hele landbouw!!!!!!!!!!!!

 • Bloemestein

  Het Faunafonds en de provinciale diensten die de machtigingen voor schade bestrijding moeten uitgeven, bestaan uit ambtenaren.
  Zij gaan ervan uit dat iedere boer en jager net zoveel tijd heeft als zij, er maken dus de voorwaarden en procedures zo ingewikkeld mogelijk.
  Ook komt hier een stukje ontmoedigingsbeleid bij, ofwel ongegeneerd jagers pesten. Dit soort ambtenaren wil ook niet begrijpen dat schade preventie en administratie ook deel uitmaakt van de veroorzaakte schade, de werkelijke schade, in uren van verjaging en het plaatsen van vlaggen, linten enzovoort, is vaak nog groter dan de gewasschade.
  Het toppunt van dit soort pesterij vinden we in Utrecht, waar sinds enkele jaren 6 man extra zijn ingezet om jagers te betrappen als zij een fout maken, en deze absurde regeltjes, die meerder malen per jaar veranderen, overtreden.
  Maar zolang als er nog mensen loslopen zoals Miriamnu en medestanders, zie ik nog niets veranderen, tenzij er een vliegtuig met vakantiegangers aantoonbaar door ganzen uit de lucht flikkert.
  Overigens, toen een vliegtuig moest terugkeren met 6 kolganzen in de motoren las je dit niet in de krant.
  de groene maffia zorgt wel dat dit soort dingen buiten de publiciteit blijft.

 • Schade bestrijder

  Beste agrariërs, tuinders en fruitkwekers laat het papierwerk en organiseren van de schadebestrijding door ons jagers doen! Dit is ons vak en we hebben de mogelijkheden om u hiermee te helpen.

 • abtje

  Beste Schade bestrijder, ook jullie lopen tegen de onwil van de ambtenaren op.
  Zijn jullie op een punt te succesvol, dan wordt het wetsartikeltje wel weer versobert of verdraait. Het lijkt me stug dat jullie, met alle goede bedoelingen, opeens wel 80% meer successen bereiken.

 • jordi 1455

  @Bloemenstein
  Als een vliegtuig neerstort door ganzen dan zou ik als nabestaande de overheid aanklagen jegens nalatigheid, aangezien van hun geen ganzen mogen worden geschoten dan is het ook hun verantwoordelijkheid.

 • PetervanKempen

  Alleen als boeren ophouden elkaar en stoorzenders als @miriam nu op details af te vinken, maar inderdaadf hun jagers inschakelen bij het gezamenlijk schade door claims te gaan tonen, komt er een eind aan de wantoestand dat natuurfreaks en vegetariers hun apenliefde voor dieren door de boerenstand laten bekostigen.
  Tot nu toe is het verdeel en heers principe van IPO goed werkbaar.
  Zodra boeren massaal gaan claimen, of ze iets krijgen of niet , waarbij hun jagers ze GRAAG WILLEN HELPEN, houdt dat spelletje op en schrikt iedereen zich een hoedje van de werkelijkheid uit dit artikel. BOEREN BEGRIJP WEL DAT JULLIE ALLEEN DIT KUNNEN EN JAGERS NIET HOE GRAAG WE OOK WILLEN.
  Aan jullie dus......................als belanghebbenden,en, politieke actie van je organisatie LTO/NMV/NAV etc

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.