Home

Nieuws 6139 x bekeken 5 reacties

Weer grote bloemenhandelaar failliet

Amsterdam – Na Ciccolella lijkt ook een andere grote bloemenhandelaar, Florimex, failliet te gaan. De ABN Amro bank heeft bloemenveiling FloraHolland laten weten dat zij de betalingen van koper Florimex niet meer garandeert.

Eerder werd bekend dat veiling FloraHolland niet langer garant wilde staan voor Florimex, dat 350 werknemers telt.
FloraHolland adviseert aanvoerders zonder betalingsgarantie bestelde producten die nog niet zijn verzonden, aan te houden. Florimex is een conglomeraat van handelsbedrijven met een totale omzet van circa 220 miljoen euro. De onderneming was eigenaar van Sierafor, Greens, Baardse en Cees van Starkenburg BV. Florimex heeft internationale vestigingen in onder meer Spanje, Polen, Portugal en Ecuador.
In februari ging Ciccolella failliet. Net als Ciccolella is Florimex een top vijf-speler in de Nederlandse bloemenhandel, die internationaal toonaangevend is. De bedrijven wijten de problemen aan het veranderde speelveld. Vroeger werd vooral aan bloemisterijen geleverd maar tegenwoordig gaat een groot volume naar supermarkten en tuincentra en die hebben volgens een Florimex-woordvoerder meer marktmacht.
Vanwege de negatieve berichtgeving rondom het faillissement van Ciccolella schroefden afnemers bovendien betalingseisen op voor alle handelsbedrijven. Florimex verloor recent een grote klant aan de grootste handelsonderneming in bloemen en planten ter wereld, de Dutch Flower Group. Het zat ook tegen: bij dochter Sierafor stortte eind 2012 een deel van een hal in.
Investeerder Bencis is sinds 2005 grootaandeelhouder van Florimex, maar wil niet langer investeren in de onderneming.

Laatste reacties

 • Piet, Midden-Europa

  Het ''veranderende speelveld'' dat is waar !!!... De Globalisering heeft heel veel veranderd !!!... En zal in de nabije toekomst nog veel meer veranderen !!!!!.....

 • aarthamstra1

  Rutte vanavond op tv , Heb vertrouwen koop een nieuwe auto, geef je geld weer uit?????
  WELK GELD EIKEL...

 • alco1

  @ Aart, Zo is het maar net. Crisis wordt veroorzaakt door de negatieve geldstroom binnen/buitenland. Met geld besteden voor een auto vergroot je dus de crisis, want dan vloeit er weer meer geld Nederland uit.

 • koestal

  bloemen bloeien meestal niet zo lang

 • ikkethuis

  Piet, het kan zijn dat er nu bedrijven falliet gaan, maar niet alles komt door de crisis. In goede tijden gaan ook bedrijven falliet. enkele jaren geleden groeide de bomen tot in de hemel, het zijn die bedrijven die hier op in gespeeld hebben die nu de klappen krijgen. Van ciccolella heb ik gehoort dat er enkele jaren terug vele subsidies heen zijn gegaan, en dat ze daar nu geen gebruik meer van kunnen maken. Italie=mafia

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.