Home

Nieuws 899 x bekeken 1 reactie

Waterschap verhoogt peil wegens droogte

Apeldoorn - Waterschap Vallei en Veluwe verhoogt het waterniveau in beken, sloten en kanalen om de grondwaterstand op peil te houden. De maatregel is nodig omdat de droogte maar blijft aanhouden, terwijl het groeiseizoen voor de deur staat.

Het schap gaat het grondwaterpeil in de polders langs de Randmeren via stuwen en gemalen de komende week geleidelijk verhogen. In Amersfoort, Barneveld, Ede en Veenendaal gaat de waterstand in grachten en andere watergangen naar het maximale niveau. Ook in de Noordelijke IJsselvallei wordt het grondwaterpeil verhoogd, aldus het schap vrijdag.

In Overijssel, Gelderland, Utrecht en het grootste deel van Limburg geldt nog steeds een een sterk verhoogde waarschuwing voor natuurbrandgevaar. Het is daar al wekenlang extreem droog en nu is ook de grondwaterstand aan het zakken. De waterschappen Rijn en IJssel in Gelderland en Regge en Dinkel in Twente zien desondanks nog geen reden voor extra maatregelen. Er is weliswaar weinig aanvoer van water maar de behoefte is volgens deze schappen ook nog laag. Stuwen houden het beschikbare water zoveel mogelijk vast in het gebied.

Landelijk gezien is de situatie - berekend over de laatste 6 maanden - gemiddeld, volgens de schappen. In het stroomgebied van de grote rivieren is de grondwaterstand zelfs gunstiger dan andere jaren, omdat er erg veel smeltwater van sneeuw uit de Alpen is afgevoerd.

Eén reactie

  • koestal

    ja een nieuwe dijkgraaf ,goede beslissing

Of registreer je om te kunnen reageren.