Home

Nieuws 5644 x bekeken 10 reactieslaatste update:25 apr 2013

Vion zet vleesbedrijf en ingrediëntenbedrijf uit elkaar

Eindhoven – Vion Food Group splitst de divisies Food (slachterij) en Ingredients (slachtbijproducten) helemaal uit elkaar. Dat heeft de onderneming, indirect eigendom van de ZLTO, bekendgemaakt.

De participatiemaatschappij van de ZLTO, NCB Ontwikkeling, 'staat open' voor nieuwe aandeelhouders bij Ingredients. De houdstermaatschappij zoekt een koper voor ten minste een deel van het betreffende belang en wil niet zeggen of al gegadigden zich hebben gemeld. Ingredients realiseerde volgens dochterbedrijf Ecoson in 2011 1,4 miljard euro omzet.  
Het bestuur nam de beslissing volgens Vion omdat de twee divisies ieder eigen markten en klanten bedienen en dus een andere strategie volgen. Food opereert met name in Nederland en Duitsland terwijl voor Ingredients de hele wereld wordt gezien als thuismarkt. Food leidt al jaren onder zware margedruk en werd volgens critici vooral in de benen gehouden door de sterk winstgevende Ingredients-divisie.
De strategie wordt volgens Vion mede ingegeven doordat de acquisities en schaalvergroting in Food in het afgelopen decennium niet hebben opgeleverd wat ervan werd verwacht. Daarbij dwingen de aanhoudend slechte marktomstandigheden in met name de Europese varkenssector de onderneming tot het maken van keuzes. In november zei Vion-directeur Dirk Kloosterboer nog in deze krant 'daar denk ik dus niet over na', op de vraag of de slacht- en ingrediëntendivisies wellicht apart verder gaan.
De ZLTO blijft betrokken bij Food, aldus de verklaring. “Voor de aandeelhouder is het van belang dat zij betrokken blijft bij Food: een bedrijf met een belangrijke maatschappelijke en agrarische positie, met goede klantrelaties en met een gemeenschap van vakmensen, die met een nieuwe nuchtere aanpak en met hard werken de weg naar resultaatherstel heeft ingezet.”
Vion zegt terug te blikken op een moeilijk jaar. Het bedrijfsresultaat was wel positief, aldus de onderneming. De verkoop van Food UK, Banner en Oerlemans hebben deels in 2012 en deels in 2013 plaatsgevonden. Genoemde verkopen hebben per saldo onvoldoende opbrengsten geleverd om te komen tot een afdoende gereduceerde schuldpositie, aldus Vion. Rabobank is de grootste financier van Vion, vóór ABN Amro.
"Hoewel de uitkomsten nog exact moeten worden vastgesteld,” aldus Vion, “is inmiddels duidelijk dat er sprake zal zijn van zogeheten ‘impairments’ (afboekingen) in de orde van grootte van 500 miljoen euro, die hun effect zullen hebben op het nettoresultaat en daarmee op het eigen vermogen van de Holding. De voorgenomen verkoop van Ingredients leidt naar verwachting tot een genormaliseerde financiële positie.”
De strategische keuze voor de verzelfstandiging van Food en Ingredients betekent dat de Holding van Vion een sterk financieel karakter krijgt. In lijn met de bekendmakingen op 19 november 2012 en 23 januari 2013 zal de Holding in omvang verder worden teruggebracht.
Ingredients blijft onder leiding staan van Dirk Kloosterboer als bestuursvoorzitter. Food staat op dit moment onder interim-leiding van de Belg Stefaan Vansteenkiste. Er zal op afzienbare termijn een nieuwe CEO voor Food worden benoemd. Dirk Kloosterboer legt zijn taken als voorzitter van de houdstermaatschappij neer. Als CEO van Ingredients blijft hij lid van het Bestuur van de Holding.
De taken en verantwoordelijkheden van de voorzitter van de Holding richt zich onder meer op de voorgenomen verkoop van Ingredients en worden overgenomen door Rob Ruijter, die de afgelopen maanden actief is geweest als adviseur van de Raad van Commissarissen. Financieel directeur Ton Vernaus verlaat per 1 mei 2013 de onderneming. Vion verwacht de functie niet opnieuw in te vullen.
ZLTO, vertegenwoordiger van ongeveer 18.000 leden, wil geen nadere toelichting geven. Voorzitter Hans Huijbers ontkende middels een officiële woordvoerder ruim een week geleden dat van verkoop van Ingredients, een hardnekkig gerucht, sprake zou zijn. Directeur communicatie Marc van der Lee van Vion wil niet ingaan op eventuele druk van financiers in het proces of de vraag hoe de herstructurering van Food eruit gaat zien.
Vion Food Group realiseerde in 2011 een omzet van 9,5 miljard euro. Begin 2013 telde de onderneming 21.000 werknemers.

Laatste reacties

 • aarthamstra1

  Laat VION naar de beurs gaan om zo een gezonde onderneming te worden.
  ZLTO hoort een organisatie voor boeren te zijn NIET voor multinationals.
  Die dubbel functie met enkel oog voor de multinationals en niet voor de boeren
  is over de gebruik datum.

 • XB

  Begin van het einde???

 • Hogman1

  Helaas het einde nadert.
  En hoe gaat het met ons varkensboeren ..... wij zitten lekker op gezadeld met de denkwijzen van commissie Doorn. Iedereen loopt achter die zot aan .
  Een echte visionair die het hele Lto kapitaal om zeep heeft geholpen met zijn grootmoedswaanzin.

 • joannes

  VION implodeerd!

 • sallandseboer

  Ik zie het voordeel niet,
  dat ze Vion zelf niet op de rit kunnen krijgen is een probleem van het management. En niet van divisies!
  Jammer van een Nederlandsch bedrijf.

 • Biggemans

  Rein, alles komt goed, heb geduld .... net als DSB bank krijgt VION straks ook een negatief advies, maar als we met zijn allen het lef hebben om één week over te slaan met leveren = het binnen één week EXIT

 • wilhelminapark

  Jammer dat in enkele jaren zoveel kapitaal verloren is gegaan.
  De voorzitter is veranrwoording schuldig aan de leden en de verantwoordelijke moeten hun conclusies trekken.

 • fjam

  ga door naar af en ontvang geen 450.000 euro.

 • gerstiroma

  er zitten in al die besturen te veel personen met te veel petten op maar vooral hun eigen pet is het belangrijkst

 • trust

  Binnen 2 jaar zo'n 500 miljoen verlies, 300 miljoen aan bijfinanciering en 80 miljoen aan ZLTO gelden (lees geld van hardwerkende agrariërs) verdampt???
  En dan nu het kletsverhaal dat met splitsing van de divisies een positief rendement gaat opleveren? Als ik daar met mijn GBV (Gezond Boeren Verstand) over nadenk, zal de Rabo er zoveel mogelijk centjes weer uit willen trekken, en zal men over de rug van menig varkenshouder het zaakje laten klappen, Daantje bedankt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.