Home

Nieuws 5 reacties

Verbod neonicotinoïden gaat 1 december in

Brussel – De Europese Commissie gaat drie neonicotinoïden per 1 december verbieden voor gebruik bij koolzaad en mais. Het voorstel van de Commissie voor een verbod haalde maandag geen gekwalificeerde meerderheid bij de lidstaten. Daarom stelt de Commissie zelf het verbod in.

In Nederland heeft het verbod vooral invloed op de teelt van mais en koolzaad. Omdat het verbod per 1 december ingaat, kan het winterkoolzaad dat in de herfst wordt gezaaid nog één keer worden behandeld.

De Commissie wil een verbod omdat de Europese voedselautoriteit Efsa stelt dat er een relatie is tussen het gebruik van neonicotinoïden en overmatige bijensterfte. Als lidstaten zelf strengere maatregelen willen nemen, dan blijft dat mogelijk. Duitsland en Frankrijk hadden al beperkingen ingesteld voor het gebruik van de chemische stoffen.

Het verbod geldt voor drie neonicotinoïden. Het gaat om imidacloprid en clothianidin, geproduceerd door Bayer CropScience, en thiamethoxam van Syngenta. Beide bedrijven hebben eerder aangegeven een verbod disproportioneel te vinden. Greenpeace juicht het verbod toe.

Het verbod geldt voor maximaal twee jaar. De Commissie wil in de tussentijd meer informatie verzamelen over de relatie tussen de neonicotinoïden en bijensterfte.

Vijftien lidstaten waren vóór het verbod, acht tegen en vier stemden blanco. De vijftien voorstanders hadden geen gekwalificeerde meerderheid omdat de stemmen worden gewogen naar bevolkingsgrootte.

Laatste reacties

 • jordi 1455

  Ik vindt het schandalig dat iets wordt verboden terwijl er geen bewijs is dat het schadelijk is zonder enig onderzoek. Er is overduidelijk bewijs dat Vorramijt de grote boosdoener in Duitsland (Europa) en die wordt niet aangepakt.

 • Miriamnu

  schandalig dat dit gebruikt wordt terwijl het dus ook anders kan.

 • Henk Tennekes

  @jordi1455. Er is overtuigend bewijs uit laboratoriumonderzoek dat de neonicotinoiden betrokken zijn bij de achteruitgang van bijen en insecten in het algemeen. Het wordt alleen genegeerd door de producenten. Ze beweren dat een schadelijk effect in veldonderzoek nooit is aangetoond. De veldonderzoeken die dan geciteerd worden zijn echter zo lek als een mandje, zoals de (door de firma Bayer CropScience met honderddertigduizend dollar gefinancierde) veldproef uit 2007 van de Canadese onderzoekers Christopher Cutler en Cynthia Scott-Dupree. Daarin lagen de twee proefvelden met koolzaad, waarvan er één met pesticide was behandeld, nog geen driehonderd meter uit elkaar. Geen wonder dat er weinig verschil tussen de groepen uit kwam, want bijenvolken foerageren gerust drie kilometer ver en ze aten dus van elkaars veld. De Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft deze veldstudie als ‘invalid’ verworpen, omdat de controlegroep niet werd gevrijwaard van blootstelling aan neonicotinoiden. De argumentatie van de producenten is een kaartenhuis. Belangwekkende publicaties (die tot nieuwe en zeer verontrustende inzichten over de risico’s van neonicotinoiden voor bijen hebben geleid) worden genegeerd en een zeer omstreden veldstudie wordt gebruikt om tot de conclusie te kunnen komen dat er geen schadelijke effect is.

 • abtje

  @Henk, moeten wij jou nu het verschil uitleggen tussen laboratorium onderzoek en veldonderzoek? Er zijn zo gigantisch veel onderzoeken gedaan. Je weet zelf ook donders goed hoe het werkt. Je bedenkt de jou passende conclusie en dan zoek je de bijpassende onderzoeken erbij. Dat doet niet alleen Bayer, maar dat doe jij ook. En zodoende krijgen wij nooit een eerlijk antwoord.

 • jordi 1455

  Henk dat is niet genoeg in een laboratorium zijn de omstandig heel anders dan in het veld dus in feite zijn die gegevens waardeloos.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.