Home

Nieuws

'Uithoeken moeten eigen school houden'

Utrecht - CNV Onderwijs-voorzitter Helen van de Berg reist van uithoek naar uithoek om kleine basisscholen te bezoeken. Deze dreigen de komende 5 jaar de deuren te moeten sluiten omdat ze minder dan honderd leerlingen hebben. De Onderwijsraad adviseerde staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) eerder dit jaar om het minimumaantal leerlingen voor basisscholen te verhogen naar honderd.

Het advies zou de doodsteek betekenen voor 1300 scholen. In 462 dorpen zou zelfs de allerlaatste school verdwijnen. Een groot probleem, vindt de vakbond. Zowel voor de kinderen die naar een andere school moeten, de ouders die verder moeten rijden om de kinderen weg te brengen en ook voor de docenten, die mogelijk hun baan kwijtraken.

 

Waarom bezoekt u kleine scholen?

,,We willen van de betrokkenen zelf horen wat ze van het advies vinden. Wij hebben onze mening erover, wij vinden het te kort door de bocht om de grens bij honderd leerlingen te leggen. Maar door te luisteren naar direct betrokkenen, zoals het bestuur van kleine scholen en ouders, krijgen we een beter en genuanceerder beeld. De afgelopen dagen hebben we er al een stuk of zes bezocht, van Musselkanaal tot Weert. Tot en met begin april willen we ongeveer vijftien bezoeken hebben gebracht. De reacties bundelen we in een advies aan staatssecretaris Dekker.''

 

Wat zijn de reacties tot nu toe?

,,De schoolbesturen en ouders zijn heel erg geschrokken van het rapport. Schoolbesturen vinden niet dat van bovenaf, dus door de politiek, moet worden opgelegd hoeveel leerlingen een school minimaal heeft. In veel gevallen wordt al regionale samenwerking gezocht. Dat is een positief punt. Maar scholen willen zelf bepalen hoe ze invulling geven aan een teruglopend aantal leerlingen.''

 

Volgens de Onderwijsinspectie zijn kleine scholen vaker zwak of zelfs zeer zwak. Dan is het toch logisch dat daarnaar gekeken wordt?

,,Uiteraard, maar het is te kort door de bocht om kleine scholen direct te relateren aan zwakke prestaties. Er zijn ook kleine scholen die het predikaat excellent hebben gekregen, nota bene van het ministerie van Onderwijs. Je moet ook aan de werkgelegenheid denken. Wat gebeurt er met de docenten op die 1300 scholen als die straks dicht moeten? En de dorpen zelf, mensen trekken weg naar andere gemeentes als ze hun kind daar niet meer naar school kunnen brengen.''

Of registreer je om te kunnen reageren.