Home

Nieuws

Toekomstvertrouwen Duitse boeren toegenomen

Viersen - Minder Duitse boeren zijn van plan het bedrijf te beëindigen, veel meer boeren hebben een opvolger en het aantal uitbreidende bedrijven is stabiel. Dat is in hoofdlijnen de teneur van de vandaag door agromarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect gepubliceerde bestandsopname van de Duitse sector in 2012. In 2011 waren volgens dit onderzoek nog 5,2 procent van de boeren van plan er de brui aan te geven, nu nog maar 2,6 procent ofwel exact de helft. Het best staat wat dat betreft de pluimveehouderij ervoor met 1,5 procent. In zowel de rundveehouderij als de akkerbouw is het 2,7 procent. Een toename is alleen te zien in de varkenshouderij, namelijk van ruim 1 procent naar 2 procent.

In de pluimveehouderij zijn ook de meeste ondernemers te vinden die op uitbreiding mikken (16,2 procent). In de landbouwsector als geheel steeg de expansiedrift in 2012 daarentegen na twee jaar van daling nog maar minimaal, maar niettemin is er dus sprake van toename, aldus AgriDirect, dat dit jaarlijkse onderzoek voor de vierde keer heeft uitgevoerd. De eerste was in 2009. In het nieuwe onderzoek wordt verder geconstateerd dat krap 54 procent van de ondernemers erop kan rekenen dat het bedrijf wordt voortgezet door een opvolger. In 2011 was dat nog maar 40 procent. De meeste opvolgers staan klaar in de rundveesector (55 procent tegen 42,4 procent in 2011).

Of registreer je om te kunnen reageren.