Home

Nieuws 7 reacties

Subsidie agrarisch natuurbeheer alleen nog collectief

Den Haag – Regionale collectieven van agrarische natuurverenigingen krijgen een centrale rol in het nieuwe stelsel van agrarisch natuurbeheer. Voor individuele boeren wordt het niet meer mogelijk om subsidie te krijgen voor agrarisch natuurbeheer, dat gaat alleen via een collectief.

Dat laat het Ministerie van Economische Zaken weten. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en natuur is met provincies in gesprek over een nieuw systeem voor agrarisch natuurbeheer, dat per 1 januari 2016 van kracht wordt. Dijksma wil het stelsel vereenvoudigen en beter laten aansluiten bij de internationale biodiversiteitsdoelen.

Bij de nieuwe werkwijze stelt de overheid gebiedsdoelen op, waarna de overheid met betrokken partijen, zoals regionale overheden en natuurverenigingen een gebiedsvisie opstellen. Dienst Regelingen beoordeelt of de plannen van de collectieven aan Europese regelgeving voldoen, voordat er subsidie verstrekt kan worden.

“Deze werkwijze sluit aan bij de energie die er in een streek is. Het creëert ruimte om effectiever te werken aan samenhang tussen biodiversiteits- en andere doelen”, aldus een woordvoerder van het ministerie. De nieuwe werkwijze moet leiden tot lagere uitvoeringskosten, doordat de collectieve aanvraag de verschillende individuele aanvragen vervangt. Het onderscheid tussen agrarisch natuurbeheer binnen de Ecologische Hoofd Structuur en daarbuiten komt met het nieuwe plan ook te vervallen. Doelstelling is dat de provincies ook de uitvoering van de regeling voor agrarisch natuurbeheer op zich neemt.

Dijksma zal het nieuwe stelsel voor agrarisch natuurbeheer voor de zomer presenteren.

Laatste reacties

 • Demeter Griend

  Nou schrik ik wel, dit is niet best.

 • Mels

  Dit is wel best,komen die opvreters eens uit hun luie stoel,veel boeren samen maken een groot gebied en dat zet bij beheer zoden aan de dijk,niet die lappendeken van nu die er enkel is om opvreters zoals de Demente vriend te spekken.

 • agratax2

  Meis lees goed wat er staat 'Er worden plannen opgemaakt per gebied' Wie maken die plannen, wie controleren of je als natuurclub goed doet. Juist de ambtenaren die we nu net wilden verminderen in tal. Of het goedkoper wordt zeker weten de uitvoerders worden vrijwilligers aangevuld me vrijwillige boeren en een legertje goed betaalde ambtenaren. Bureaucraten maken is heel simpel, ze weg werken is onmogelijk. Zie het oude communistische Europa het systeem is gevallen, maar de bureaucraten zijn nog in grote getale aanwezig ze zijn eerder vermenigvuldigd dan gedeeld.

 • abtje

  Gewoon helemaal afschaffen dan.
  Overal moesten bomen staan, en nu opeens mag alles weg, geen geld voor onderhoud. Schaf het af en je bent ook van die ambtenaren verlost.
  Dan weer wel een struikenbosje, dan weer niet, kost iedere keer klauwen vol geld. Gebruik het geld voor nuttige dingen.
  Zodra de crisis over is zien we wel weer.

 • aarthamstra1

  ALS HET DOOR BOEREN WERD BEHEERD WERDEN DE DIEREN VANDAAG NOG IN BESLAG GENOMEN, en boertje in de cel.
  Oostvaardersplassen 3300 Edelherten is te veel vind men de hekken moeten weg hebben de commissie leden bedacht .LEKKER IN DE POLDER zich verder voortplanten. Te veel STRONT hebben ze geconstateerd , Te veel KADAVERS hebben ze geconstateerd .Geen gras,,geschilde bomen.
  De ja knikkende overheid moet vandaag er over beslissen.

 • PetervanKempen

  Als het om boeren collectieven gaat die op boerenland vergroenend bezig zijn alles ok: want grotere oppervlaktes. Maar sommige berichten waren in de sfeer dat alleen boeren om natuurgebieden daarvoor in aanmerking komen. Dan denk ik dat lijkt een beetje op landje pik en aan het eind van het verhaal is de boer geen boer maar knecht van de natuurclubs, mag hij eten verbouwen voor nooit intern natuurterrein gereguleerde ganzen zoals nu in het G7 akkoord met steun van IPO gaat gebeuren.

 • Romeijn

  De reagerende heren speculeren er weer lustig op los: van de klok en de klepel...

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.