Home

Nieuws 648 x bekeken 4 reacties

'Sociaal akkoord enige juist antwoord'

Den Haag - Het sociaal akkoord is het enig juiste antwoord op de lastige situatie waarin de Nederlandse economie verkeert. Dat is de overtuiging van LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat.

“Het is goed om nu pas op de plaats te maken en de grote hervormingen nog even uit te stellen. Dat draagt bij aan herstel van vertrouwen.”  Maat is blij dat de extra bezuiniging van 4 miljard euro die voor volgend jaar stond gepland, van de baan is. De 300 miljoen euro die daardoor op het ministerie van Economische Zaken beschikbaar komt, moet volgens de LTO-voorzitter zo ingezet worden dat de concurrentiekracht van de bedrijven wordt versterkt. Hij wijst daarbij met name op de stimuleringsregelingen voor duurzame energie en asbestsanering.
“Het kabinet moet met goed en voorspelbaar beleid inspelen op de dynamiek in de ondernemingen en sectoren. Aanjagen van innovatie en duurzaamheid is nodig.” Lasten voor bedrijven moeten beperkt blijven, aldus Maat, die gelooft dat de export uiteindelijk de economie uit het slop moet trekken. De agrarische sector is heel sterk in de export, aldus Maat.
Het sociaal akkoord kan volgens Maat vertrouwen helpen herstellen. Het vertrouwen in de economie ligt in Nederland veel lager dan in omringende landen, wat leidt tot een verminderde afzet, terwijl de economie er in de basis volgens economen vergelijkbaar voor staat.  
Volgens de LTO-voorzitter zijn goede afspraken gemaakt over de aanpak van oneigenlijke constructies in de arbeidsmarkt die concurrentievervalsend kunnen werken. Hij wijst erop dat bevordering van werk en werkgelegenheid een belangrijke rol spelen in dit akkoord. Er worden ook kansen geschapen voor mensen met een arbeidsbeperking. “Gezien de op wat langere termijn krapper wordende arbeidsmarkt hebben we deze mensen nodig in het arbeidsproces.”
De beperkingen voor flexibele arbeid zijn voor LTO aanvaardbaar. “Het is goed dat uitwassen worden tegengegaan, als tegelijkertijd maar een zekere flexibiliteit in de arbeidsmarkt mogelijk blijft. Bij de beperking van flexibele arbeid moet rekening worden gehouden met het aard van het werk, zoals seizoenwerk. In cao’s kunnen daar afspraken over worden gemaakt.”

Laatste reacties

 • abtje

  LTO weer blij met dooie mus, het word nu tot augustus uitgesteld.

 • alco1

  Het sociaal akkoord is helemaal geen antwoord op de lastige economische situatie,alleen maar uitstel.
  Terecht vindt Maat dat de landbouw de economie uit het slop kan trekken. Nou waar was hij dan toen de nertsen fokkerij weggestemd werd. Hij stond in ieder geval niet naast Marianne om haar de waarheid te vertellen.
  Bevordering van werkgelegenheid doet niets aan de crisis, alleen als die import verminderd en export vergroot. Wel moet iedereen in Nederland zich dienstbaar maken. Vooral om de moraal van hen, maar ook die van de nog werkenden op te vijzelen. Maak van Nederland een prachtig en veilig land waar het voor vakantiegangers een goed vertoeven is, om zo vreemd geld binnen te halen.
  Verstrek een extra geldbedrag boven het minimum loon tot de eigen WW hoogte, om zo met buitenlanders die hier werken te kunnen concurreren. dit is altijd voordeliger dan de hele WW uitkeren.
  Alternatieve energie opwekking kan altijd uit als hiermee de geldstroom naar het buitenland wordt verminderd. Ontwikkelingshulp mag misschien nog wel vergroot worden, maar niet door er zomaar geld naar toe te sturen. Maar mensen die er gaan opbouwen. Zo blijft het geld in eigen economie.
  Uitkeringen naar het buitenland slechts in de verhouding waarvan hier in het verleden premie is betaald. Dat zijn maatregelen die er toe doen.

 • drientje

  Meneertje Maat, waar blijft het eerlijke verdienmodel in de agrarische sector?
  Dit had toch nu ook geregeld moeten zijn.

 • neruuv3

  Meneer Maat ik krijg het gevoel dat U ver van de praktijk af staat , dit sociaal accoord lijdt tot verlies van arbeidsplaatsen , werkgevers worden bijna gedwongen meer mensen in vaste dienst te nemen daardoor kunnen zij niet meer flexibel met arbeid om gaan , je zal je wel een aatal malen bedenken om een bedrijf op te starten of uit te breiden. Mensen een vaste arbeidsplaats plaats verschaffen is prima maar het feit dat je er dan vervolgens bijna niet meer vanaf kunt of tegen hoge kosten is al de ondergang van menig bedrijf geworden , dit laatste had eerst geregeld moeten worden.

  Marius van Vuuren

Of registreer je om te kunnen reageren.