Home

Nieuws 248 x bekeken

Shell en BASF schikken gifzaak Brazilië

Brasilia - Olieconcern Shell en chemiebedrijf BASF hebben ingestemd met een schikking van omgerekend 144 miljoen euro voor voormalige werknemers van een chemiefabriek in Brazilië. Het personeel werd jarenlang blootgesteld aan giftige stoffen.

Dat werd maandag gemeld. Bij de fabriek in de Braziliaanse staat São Paulo werden landbouwbestrijdingsmiddelen gemaakt totdat de faciliteit op bevel van de overheid in 2002 werd gesloten. Volgens de aanklagers zijn zestig mensen door langdurige blootstelling aan de chemicaliën overleden. Shell en BASF hebben nu ingestemd met een compensatieregeling voor meer dan duizend voormalige werknemers van de fabriek, waarbij zij ook levenslang medische zorg vergoed krijgen.

Shell bouwde en exploiteerde de fabriek totdat de faciliteit in 1995 werd verkocht aan het chemiebedrijf Cyanamid. Dat bedrijf verkocht de fabriek in 2000 weer door aan het Duitse BASF, dat daar maar twee jaar produceerde totdat de fabriek werd gesloten. In 2008 nam Shell de fabriek weer over van BASF. De vestiging is echter nog steeds dicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.