Home

Nieuws 30 reacties

Selten verwerkte mogelijk duizenden paarden

Hilversum - Vleesverwerker Willy Selten uit Oss heeft mogelijk duizenden paarden door zijn vlees verwerkt. Dat zei inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vrijdag in Nieuwsuur.

De NVWA heeft in eenvijfde van de monsters die in het bedrijf van de vleesverwerker zijn genomen paard aangetroffen, aldus Paul. ,,Wij sluiten zeker niet uit dat het om duizenden paarden gaat'', voegde hij eraan toe.

De opsporingsdienst van de NVWA viel het bedrijf op 15 februari binnen omdat het vermoeden bestaat dat paardenvlees is gemengd met rundvlees en als puur rundvlees is verkocht. Ongeveer 50 miljoen kilo vlees van Selten moet uit voorzorg van de markt worden gehaald.

Het is niet bekend waar het vlees vandaan komt. De NVWA weet niet of het vlees gekeurd is, of er resten van medicijnen inzitten of dat er zieke dieren zijn geslacht, adus Paul.

Willy Selten zegt dat al zijn vlees is gecontroleerd en goedgekeurd. Hij spant een kort geding aan om de terugroepactie van het vlees drastisch te beperken. Het bedrijf noemt de beslissing van de NVWA ,,te gek voor woorden" en zegt dat de actie veel meer onrust veroorzaakt dan is gerechtvaardigd.

Juridisch adviseur Frank Peters van Selten ontkende in Pauw & Witteman vermenging van rund- met paardenvlees op grote schaal. Volgens hem is recent bij een partij een vergissing gemaakt waarbij paardenvlees en rund vermengd raakten.

,,Willy Selten heeft een onberispelijke staat van dienst'', aldus Peters. Zijn baas is er geestelijk slecht aan toe, zei hij.

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  1 vergissing kan genoeg zijn.
  Maar waar komen toch al die paarden vandaan?

 • abtje

  Het is ook niet goed, echter al die controlerende instanties kun je ook allemaal opdoeken, het werkt niet naar behoren. Maar er zal bij die organisaties wel geen enkele (paarde)kop rollen. Allemaal braaf hun 'werk'blijven doen en overbetaalde lonen ontvangen.

 • sallandseboer

  Knalhard aanpakken die Willy.
  Hij vergooit het hele imago van Nederland als kwaliteitsland!
  Zulke mensen hebben we hier niets aan.

 • Khalid en zijn maten

  In 2012 zijn er rond 300 paarden geslacht volgens een nieuwsbericht dat ik op een andere site heb gelezen,dus er is genoeg paarden vlees op de markt...

 • Flyinghollander

  300 paarden zoveel vlees is dat niet

 • Mulders

  ik dacht dat er over de 8000 geslacht waren in NL in 2012

 • Mozes

  Het gros van het paardenvlees werd door Selten uit Romenië gehaald.

 • J@gertje

  Selten is gewoon een grote oplichter, waar niemand medeleiden mee hoeft te hebben.
  Aanpakken die vent!

 • mares

  het is betreurenswaardig dat dit in een land als Nederland dit kan gebeuren
  overal is de NVWA , behalve waar ze moet zijn ,een geld verslindende organisatie
  daar hebben we genoeg organisaties van in dit land ,waren het niet beter dat een
  groot gedeelte van deze instanties opgedoekt worden en dan zoo snel mogelijk

 • huisverkoop

  lust je nog een frikandelleke

 • drikhend

  Beste Mares ben het voor grootste deel met u eens . Maar neem aan dat bij Selten de NVWA ook uren heeft geschreven en er dus mensen van hun geweest zijn die toezicht gehouden hebben of beter gezegd hadden moeten houden .Uit al deze verhalen blijkt dat het hele IKB en hoe het mag heten bij verlaten van boeren erf gewoon ophoud en er niets anders mee gedaan wordt dan de boeren aan zich te binden . Want als herkomst niet bekent is en men niet weet of het gekeurd is . Dan worden zelfs de papieren kraam niet gecontroleerd . Dan zou ik mij als hoofd inspecteur generaal rustig houden . Als ik zijn werkgever was kon hij vandaag nog zijn boeltje pakken en vertrekken .Het vlees van verschillende dieren moet te herkennen zijn door vakmensen . En dan van duizenden paarden niet gezien hebben en niet weten waar vlees vandaan komt . Dan weet men het van het rundveevlees ook niet want dan had men verschil in tonnen moeten hebben van bekend en onbekend vlees .Ergens klopt er iets niet en zijn er meer die boter op hun hoofd hebben .

 • frans64

  smakelijk eten het moet niet gekker worden in Spanje wordt er al onderzocht of geen hondenvlees wordt verwerkt omdat dat sterk vermoed wordt

 • sallandseboer

  @frans64
  Het maakt mij niets uit of het nou een paard of een rund is, als het maar lekker is.

  Het gaat mij om het eerlijke verhaal!

 • agratax2

  Bij deze zak spelen volgens mij twee zaken 1) de ambtenaar beweerd over hoeveel paarden gaat, geen onderbouwing, 2) volgens mij gaat deze man buiten zijn boekje. Dit soort aantijgingen waarbij een iemand zwart wordt gemaakt druist teen alle normen van fatsoen in en hier is volgens mij een wet voor. Selten is voor de politiek en voor alle Nederlanders een crimineel van de ergste soort na deze uitspraken, terwijl de rechter nog niet heeft gesproken. Betrof het hier en duidelijke moordzaak, mag de verdachte alleen met initialen en een balkje in de pers verschijnen.

 • joannes

  @agratax1,helemaal eens! Die ambtenaar hoopt,rekent dat hij met zijn versie van het verhaal de aandacht kan afleiden van het falen van zijn eigen organisatie. Een vleesverwerker doet niets zonder toezicht en daarom zal die WIlly Selten zich ook altijd accuraat volgens de regels hebben gevoeld en gerekend. Niemand krijgt in de vleeswereld de kans de keuringsdiensten buiten de deur te houden. Het is die ambtenaar met zijn organisatie die een verschrikkelijke blunder aan het camoufleren zijn met het publiek veroordelen van die WIlly Selten. En wie denk je dat de Media volgen in zo´n proces? Natuurlijk, wanneer je als autoriteit de aandacht van je af kan houden wordt je hopenlijk niet beschuldigt; de Media veroordelen liever die slager dan een overheids instantie want dat kan terug kaatsten. Die ambtenaar is zijn eigen organisatie met deze aktie aan het verdedigen met een eveneens criminele aanval op die Willy Selten! Mede gesteund door de Politiek want die kunnen geen schandaal en vertrouwenscrisis hebben in hun achtertuin.

 • Cassano

  De NVWA is indirect vooral bezig de aandacht voor zichzelf op te eisen: de onmisbare organisatie voor de o zo kwetsbare voedselketen! Geen ministerie dat in deze hoogtijd van bezuinigingen het nog aandurft met 'n kleiner budget voor de NVWA op de proppen te komen, sterker nog, men zal budgetverhoging gaan eisen...

 • joannes

  Ben je verdwaald @Cassano? Met alle politie op straat en in de kantoren zijn er nog steeds criminelen. Dus ........ Er is nooit genoeg toezicht en controle om alle overtredingen te voorkomen en zo ook bij het NVMA. Het getuigd van absolute onkunde of pure manipulatie deze kwestie met die Willy Selten compleet buiten proporties te laten lopen; nb het suggereren van hoeveelheden om maar vooral de aandacht op het schandaal te houden ipv hun eigen verantwoordelijkheid. En dan, zoals uit jouw commentaar blijkt, mogelijk naïf als motivatie voor een meer budget voor een groter controle apparaat. Belachelijk! Hoeveel uitbeenbedrijven zijn er in Nederland van deze grote? Met een internet verbinding en de autoriteit die ze op dit ogenblik hebben hadden ze geweten dat er paarden én rundvlees verwerkt werd. En met één bezoek hadden ze geweten of deze uitbener te vertrouwen was. Daar heb je geen extra budget voor nodig. Gewoon gezond verstand!

 • jjbm

  onderste steen moet bovenkomen, wie gefaald heeft draagt de consequenties, of het nu Selten betreft,NVMA of individuele ambtenaar.

 • Jan95

  Dhr Paul van de NVWA heeft vrijdagavond gezegd: Het kan MOGELIJK om duizenden paarden gaan. Als je hoort dat 20% van de monsters paardenvlees bevat, dan weet je nog niet hoeveel paardenvlees het mengvleesmonster bevat. Velen vallen hier over de NVWA maar je hoort als vleesleverancier te leveren wat er op het etiket staat. Geen enkele veehouder zou accepteren dat het veevoer wat hij van de mengvoederfabrikant geleverd krijgt af zou wijken van wat er op de bon staat en afgesproken is.
  Dhr Selten heeft gewoon zijn klanten opgelicht, of het nu om 1 of duizenden verwerkte paarden gaat.
  Hij is hier een verdachte en geen dader totdat het omonstotelijk bewezen is dat hij bewust was van zijn daad/daden.

 • abtje

  @joannes, als er te veel politie op straat loopt gaan ze zich vervelen en zelf stelen.
  Dat zie je bij die NVWa helemaal erg. Puur de arrogantie van hun werk slecht doen, we zijn nog aan het integreren van vier naar een bedrijf, ondertussen zelf zich boven de wet verheffen.
  Heb je opeens een controle die je niet uitkomt? Pech gehad, je doet nu wat wij willen anders krijg je morgen een inval met een allesomvattende controle.
  En dit doen ze niet alleen bij boeren...

 • Venstra

  Wij moeten aan alle eisen voldoen, lange wachttijden, kreupele koeien met prima vlees mogen niet vervoert en kunnen dus niet naar het slachthuis, grote angst voor dierziekten en ondertussen slepen Jan van Drie & co. met kalveren door heel Europa naar Nederland, wij een lage prijs en dit soort sjoemelaars halen nog goedkoper paardenvlees uit oost-Europa, lange leve de open grenzen, angst voor salmonella, schepen vol vlees uit Brazilië, en straks ligt er weer Chinese konijn bij de Albert Heijn.

 • drikhend

  Als om geld gaat is voedsel veiligheid niet meer belangrijk . Want als lekker is kan het geen kwaad of dat paardenvlees bij zit of niet . Dit is alleen maar oplichten van gebruiker . Maar als de herkomst ook niet bekent is wordt het verhaal al heel anders . Wat voor zootje kan er in dat vlees zitten . Dan wordt het oplicht verhaal eigenlijk een zwaar crimineel verhaal . Uit steeds meer zaken en gevallen blijkt gewoon dat alle certificering en kwaliteit programma er alleen maar zijn voor het geld dat de certificerende bedrijven er aan verdienen . Zij dienen te controleren of bedrijven volgens de regels werken en zaken registeren . Als dit niet goed is mogen zij geen certificaat afgeven . En NVWA toezicht is hier en waarschijnlijk op andere plaatsen niet goed . Als een ondernemer zoveel tonnen kan rommelen en geen inzicht hoeft te geven . Dan is er bij velen certificeer instellingen en de NVWA iets goed fout .

 • drikhend

  Beste Jan95 u bent nog van goed geloof en vertrouwen . U laat het geleverde voer dus regelmatig controleren . Want anders kun je nooit zo zeker van je zaak zijn . Want ook in de mengvoeder industrie ziet de NVWA toe op de productie . En deze zullen moeten ingrijpen als niet goed is .

 • joannes

  @dirkend, wanneer in 20% van het met Rundvlees gestickerde vlees Paarden DNA gevonden is zegt dat nog niet over het wel of niet frauderen! De Willy Selten beende zowel Runderen als Paarden uit en kan wel ¨gewoon¨ procedure fouten hebben gemaakt door bv zijn uitbeen lokalen en gereedschap niet te reinigen voordat er van vleessoort werd gewisseld. De constatering van Paarden DNA zegt niets over de hoeveelheden! Wanneer er procedureel verkeerd of slordig is gewerkt heb je al snel problemen waar zelfs die Willy misschien niet voldoende over heeft nagedacht. Dat opslag bedrijf in Tilburg hoor je niets meer over, maar dat was een Paardenvlees handelaar die, na nu lijkt, legaal heeft gewerkt en de schuld schuift naar het bedrijf van die WIlly. Kortom het NVWA lijkt drukker met de aandacht afleiden dan inhoudelijk haar werk uitvoeren.

 • agratax2

  De vraag blijft waar komen al die paarden vandaan? Zouden het de paarden van de elite zijn, die sinds de crisis geen geld meer hadden om de edele viervoeter te verzorgen? Hun besluit stond toen vast het paard van dochterlief moet er uit naar de markt. een markt die overvol was en dus niet kon dan richting slachthuis, die daarmee weer de prijs zag instorten. Dan maar mengen dat vlees, beter dan vernietigen. Er blijft dan niet vel anders over dan niet volledige etiketten gebruiken en hopen dat er gen hond achter komt. Want voor mij blijft de vraag;'Wie heeft als eerste een verkeerd etiket geplakt'?

 • drikhend

  Beste Joannes het zal mij worst wezen hoe dat paarden vlees er in gekomen is en hoeveel er in zit . En of dit bedrog of per ongeluk is maakt mij ook niet uit . Maar als de herkomst niet bekent is dan vraag ik mij af of er geen paarden zijn geslacht die helemaal niet in de voedsel keten hadden mogen komen . Beste Agratax 1 geeft al aan het paard van dochter lief moet er uit . Ja toen dochter lief nog kon teren op vader lief zijn geld . Moest paard kost wat kost gezond
  blijven . En zouden er wel eens medicijnen gebruikt kunnen zijn die niet bij slachtdieren gebruikt mogen worden vanwege volksgezondheid . Maar dat de dierenarts dit maar niet in paspoort van paard vermeld zodat het paard nog altijd slacht geld op brengt en niet naar de destructor moet . En ik denk dat de NVWA bang is dat dit uitkomt en daarom dat vlees terug wil halen . Om zo hun falen in toezicht te proberen te verdoezelen . Vorig jaar is er al eens een zaak geweest van slachterij en handelaar die verdacht werden van werken met en vervalsen van paspoorten van behandelde paarden .

 • drikhend

  En Beste Joannes als de NVWA een groot bedrijf stil legt is er zeer waarschijnlijk veel aan de hand . Want als ze het mis hebben zullen ze een fikse schade vergoeding moeten betalen . En zullen er waarschijnlijk enkele niet blij zijn en mogelijk hun boeltje kunnen pakken .

 • joannes

  Beste Dirkend, je draaft door op al die aannames en suggesties van het NVWA en de Media. Het is niet de eerste keer dat een ambtenaar vooral Politieke opmerkingen maakt en daar wijs ik op. Men wil die WIlly Selten gebruiken voor een voorbeeld van hun autoriteit en gezag. En dat terwijl de vlees behandeling precies zoals zuivel een van de productigroepen is waar altijd overheids instanties bij betrokken waren om de processen en producten te garanderen voor de volks gezondheid. Er wordt geen pond vlees geimporteerd zonder dat de gezondheids certificaten van geautoriseerde slachthuizen deugen. Het NVWA is overal bij betrokken geweest: de import, de goedkeuringen voor de bedrijfs inrichting, de goedkeuring voor de processen en de goedkeuring voor de vlees partijen die er gepasseerd zijn. Ze hebben gewoon een vrachtwagenlading boter op hun hoofd gehad wanneer er nu ineens niets van deugd en er crimineel gehandeld is. Ik hoop voor die Willy Selten dat hij een goede advocaat heeft want gemanipuleerd wordt er en dat blijkt uit die getallen die nu genoemd worden. Getallen die niet meer dan een papieren gesuggereerde exercitie is om Thieme en haar medestrijders in het geweer te krijgen voor de publieke opinie!

 • drikhend

  Juist Beste Joannes de NVWA heeft gefaald . dat geef ik al aan .En heb ook al aangegeven dat als ik de werkgever was van Harry Paul hij zijn boeltje kon pakken en vertrekken En of dat paarden en rundvee vlees is geimporteerd staat nergens vermeld want volgens NVWA is herkomst onbekend . En er is wel degelijk wat aan de hand zo niet bij Selten dan in voor traject . Al deugt het papier werk niet dan is de zaak al niet meer traceerbaar en dus onbekende afkomst . De NVWA heeft zijn werk niet goed gedaan of zijn zaakjes niet op orde of beide . En selten zal zijn zaakjes ook niet 100% voor elkaar hebben want dat is bijna nergens .Zo als u al stelt vergeten te reinigen zou kunnen . En de ambtenaar die het lef heeft om hem stil te leggen zonder volgens u gegronde redenen .Heeft dan toch veel gewaagd want van een schade vergoeding aan Selten zal de NVWA niet blij worden . En deze persoon of personen ter verantwoording roepen . En verder zal het mij worst wezen of er wel of geen paardenvlees bij gemengd is . Als maar veilig en lekker is .Hopelijk weten we snel hoe het werkelijk zit .

 • koestal

  Dat vlees moest gewoon ergens heen,dan is er soms in Nederland nog wel een handelaar te vinden met wat creativiteit ,die er een weg mee vind

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.