Home

Nieuws

Schappen moeten opheffingskosten zelf betalen

Den Haag - Product- en bedrijfschappen moeten de kosten voor opheffing zelf betalen. Dat kan ook betekenen dat de algemene heffing in 2013 hoger is dan in 2012 schrijft Minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Kamp geeft in de brief antwoord op Kamervragen van de Kamerleden Selcuk Öztürk en Mei Li Vos van de PvdA, Kees Verhoeven van D66 en Paul Ulenbelt van de SP. Aanleiding is de verhoging van de algemene heffing van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel in 2013 ten opzichte van 2012. Volgens Verhoeven en Ulenbelt is de heffing met 40 procent verhoogd. Kamp verwijst naar de eigen verantwoordelijkheid van de schappen en de controle op hun functioneren door de SER. Volgens Kamp kan ‘in verband met de door de schappen zelf te financieren afwikkeling niet algemeen worden bepaald of, en in welke mate, het redelijk is dat schappen afzien van het opleggen van heffingen’.

In het regeerakkoord is opgenomen dat de schappen per 1 januari 2014 worden opgeheven. Kamp sluit echter niet uit dat er in 2014 ook nog heffingen opgelegd kunnen worden. De schappen worden officieel pas opgeheven als het wetstraject is afgerond. Dit voorjaar wil hij de Kamer informeren over het traject tot opheffing van de product- en bedrijfschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.