Home

Nieuws 1503 x bekeken 11 reacties

Samenwerking natuurclubs levert geld op

Amersfoort – Nauwere samenwerking tussen Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De 12 Landschappen kan jaarlijks een gezamelijke omzetbesparing van 5 tot 10 procent opleveren.

Dat zei directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten vrijdag tijdens het jaarlijkse forum van zijn organisatie in Amersfoort.

Op dit moment legt adviesbureau McKinsey de laatste hand aan een studie in opdracht van de drie clubs. Daaruit blijkt dat er veel mogelijkheden bestaan voor het delen van voorzieningen of de verkoop van bijvoorbeeld biomassa en hout. Volgens Van den Tweel kan dit geld rechtstreeks ten goede komen aan de natuur.

De wens tot samenwerking is met name ingegeven door de bezuinigingen van het vorige kabinet. Onder toenmalig staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) is het budget voor natuur met zo’n 70 procent gekort. De huidige regering heeft een deel daarvan teruggedraaid, maar nog altijd is er sprake van een halvering van de publieke fondsen voor natuur.

Aan een fusie denken de organisaties evenwel nog niet. Volgens Van den Tweel hebben recente samenvoegingen in andere sectoren, bijvoorbeeld de zorg, uitgewezen dat dit vaak tot grote problemen kan leiden. Bovendien zou een fusie moeilijk zijn te realiseren aangezien Staatsbosbeheer een publieke organisatie is en de andere partijen niet. Eerder heeft de ANWB zich daar wel voor uitgesproken en ook PVV-Kamerlid Dion Graus heeft dit idee al eens geopperd.

Op het forum gaf Van den Tweel, directeur sinds februari, ook aan dat hij vindt dat zijn organisatie zich offensiever moet opstellen. Discussies moeten volgens hem niet alleen gaan over het herstellen van natuur en biodiversiteit, maar ook het uitbreiden daarvan. Hij gaf bovendien aan dat de ecologische waarde van landbouwgronden rondom de Ecologische Hoofdstructuur te laag is; hij pleit voor een ‘zachtere’ overgang tussen beide gebieden.

Dinsdag publiceert Boerderij Vandaag een interview met Marc van den Tweel.

Laatste reacties

 • Mels

  Als dit zo is moet het voor hen verplicht worden om samen te werken en kan/moet de overheid direct het bespaarde bedrag op de subsidie voor deze clubs korten. Weer een deel lastenverlichting opgevuld.

 • Demeter Griend

  Ik wil wel 2x zoveel pacht betalen als jullie vragen aan collegaboeren. Kan ik nieuwe toeslagrechten goedkoop verzilveren.
  Collega s kunnen zich dan concentreren op melken.
  Zij kunnen dan weer mest bij mij plaatsen.
  Iedereen moet doen waar hij of zij goed in is.

 • Mels

  Als het enige wat je kan het verzilveren van toeslagrechten is dan heb je het ver geschopt.........

 • ceesboog

  blijkt weer als altijd helemaal niet om de natuur te gaan, lees woorden omzetstijging, verzilveren, daarom noemen ze die natuurclubs ook wel groene maffia.

 • agratax2

  Hoe lang zijn de natuur clubs in staat biomassa te verkopen, zonder de natuur waarden aan te tasten. Decennia lang was afvoer van dood hout een doodzonde, nu moeten alles weer brandschoon in het bos. Hoe wispelturig kan de 'wetenschap' zijn als het maar geld oplevert.

 • Bloemestein

  Deze nepnatuurbeheerders kunnen een aanzienlijk deel van hun inkomsten uit de verpachting van jachtrechten halen, en niet te vergeten de opbrengst van het wildbraad, mits goed beheerd. Maar nee hoor, laat de dieren maar van honger omkomen, vanavond was er ook weer zo'n dwaas voor de TV, die ging bijna uit zijn dak toen ie vertelde dat 25% van de Heck runderen (wat overigens fauna vervalsing is) de winter niet zou overleven.

 • agratax2

  Heckrunderen. Het vee ras dat met succes is gefokt uit de nodige oude koeien rassen in Europa. Hoe natuurlijk wil je het hebben? Bewust fok beleid leverde deze vroeg middeleeuwse koe op die nu als wild rund onze natuurweide als honger weide moet bewonen.

 • Hans Sudfryslan

  Dit stond vanmorgen in de Leeuwarder Courant . Natuursubsidie is impuls voor economie . De 40 miljoen Euro aan subsidie die het rijk per jaar aan Natuurmonumenten verstrekt , levert de economie 300 miljoen op . Met dezecijfers uit recent onderzoek van de NATINALE POSTCODE LOTERIJ schermde directeur Marc van den Tweel vrijdag op het voorjaarsforum van Natuurmonumenten . Van economische baten gaat het grootste deel naar de recreatiesector 250 miljoen , goed voor 6000 banen . Natuur is zodoende een manier om de economische positie van Nederland te versterken , constateerde van den Tweel ; 'natuur is een motor van groei'. Van den Tweel , zelf nieuw als directeur van Natuurmonumenten , stelde ook vast dat er in het natuurbeleid sinds kort een frisse wind waait . Staatssecretaris Sharon Dijksma , ook nieuw , bevestigde dat: ëen groene lente, met nieuw elan van zowel de overheid als de organisaties'. Ze is nog bezig met nieuwe beleid, maar ze maakte al wel duidelijk dat ze geld gaat steken in het verbeteren van Agrarisch natuurbeheer. Ze zoekt nog wegen om betrokken boeren te laten samenwerken met natuurorganisaties. Nog voor de zomer komt ze bovendien met toekomstplannen voor Staatsbosbeheer. Het zal niet om privatisering gaan , stelde de staatssecretaris. Wel zal deze organisatie meer eigen middelen moeten genereren. Van van Tweel wil dat er een goede Natuurwet komt waarin bescherming van flora en fauna beter is geregeld en dat het Nederlandse natuurnetwerk wordt afgemaakt .

 • Hans Sudfryslan

  Laten we wel inzien dat het nauurbeleid , de onderhoudskosten in 2012 al meer dan 1,2 miljard Euro kost en deze jaarlijks stijgen met 8 tot 10% .

 • Venstra

  Welk onderhoud, hier steken ze alleen maar miljoenen in mislukkende projecten, of ze zagen een heel bos om doen er daarna niks mee. Vroeger was het productiebos en werd er geld aan verdient, nu lopen er duurbetaalde biologen te flierfluiten.

 • Mels

  Hier heeft de provincie kleine bosjes langs hun wegen stomweg tot de grond weggezaagd.Excuus:geen geld voor onderhoud,of de natuur zelf roept om onderhoud zeg???tjonge tjonge of redeneer ik weer es te simpel.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.