Home

Nieuws 10 reactieslaatste update:24 apr 2013

SGP vraagt ingrijpen DNB bij Deutsche Bank

Den Haag – SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf heeft minister van financiën Jeroen Dijsselbloem gevraagd of de Deutsche Bank bij het opzeggen van de kredietovereenkomsten in strijd handelt met de zorgplicht van banken.

Ook vindt de SGP dat de bank de boeteclausule niet juist gebruikt. Dijkgraaf roept Dijsselbloem op zich ervoor in te zetten dat de Nederlansche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dit laten meewegen in hun toezicht en daar consequenties aan verbinden.

Dijsselbloem reageerde vorige week op Kamervragen dat hij vindt dat de Deutsche Bank samen met de klanten naar een individueel passende oplossing moet zoeken. Hij wijst erop dat de keuze van de Deutsche Bank om de Nederlandse portefeuille af te stoten een zelfstandige bedrijfseconomische beslissing is. “Het is niet aan mij om rechtstreeks in te grijpen in de strategische beslissing van een individuele bank of in de contractuele relatie tussen een bank en haar klanten”, aldus Dijsselbloem. De minister is in overleg met de Deutsche Bank over de situatie. “De bank is zich goed bewust van haar verantwoordelijkheid om te komen tot passende oplossingen per klant”, zegt Dijsselbloem.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de situatie bij de Deutsche Bank.

LTO Nederland stelt dat er schot in de zaak zit. Voorzitter Albert Jan Maat sprak onlangs met Deutsche Bank af ‘specifieke, concrete knelsituaties’ waar agrarisch ondernemers mee worden geconfronteerd door hun vertrek bij Deutsche Bank, voor te leggen aan de bank. Deze zullen dan worden beoordeeld door de Raad van Bestuur van Deutsche Bank Nederland.
De bank kan naar eigen zeggen geen algemene uitspraak doen over boeterentes, maar is bereid tot overleg met boeren over het al dan niet rekenen van boeterentes. Een woordvoerder van Deutsche Bank spreekt tegen dat boeren zonder meer zonder extra kosten kunnen overstappen, wat eerder is gemeld door diverse regionale media en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. “Daarvoor is de situatie bij agrarische bedrijven te verschillend.”
Deutsche Bank neemt naar aanleiding van overleg met LTO Nederland contact op met klanten, om de overstap naar een andere bank te bespreken. In het gesprek met LTO Nederland heeft de bank andermaal bevestigd dat zij problemen bij kredietverlening in redelijkheid en billijkheid met agrarische ondernemers wil oplossen, zodat deze ondernemers niet de dupe mogen worden van de beleidswijziging van Deutsche Bank.

Laatste reacties

 • bunt1

  Naar de pers en politiek beloven ze maatwerk per bedrijf en coulant te zijn.
  De praktijk is dat je gewoon de boeterente volledig moet betalen.
  Als je de boeterente niet betaalt worden de zekerheden niet vrijgegeven. Bij mij vind deze week de overstap plaats ,ben dan weer raboknecht!

 • agratax2

  bunt1. Wie dwong je op te stappen, DB toch zeker en dan jouw een boete laten betalen wegens kontrakt breuk. hoe gek wil je het hebben, is hier geen rechtzaak van te maken met elkaar als DB klanten. Als geweigerd had en het kontrakt met de bank had laten bestaan, wat hadden ze dan voor dwang achter de hand?

 • rick verheijen

  onderschat het niet het kan je kop kosten

 • RPG

  Je geldstroom maar eens via een andere bank laten lopen, en de rente en aflossing aan de DB betalen zolang er zicht is op een oplossing, en anders de kraan maar even dicht. Misschien komen ze dan over de brug. Of pleeg je dan kontraktbreuk en verspeel je je rechten ? De DB zet je ook met de rug tegen de muur. Is dat geen kontraktbreuk, of zie ik het verkeerd ? Wie het weet mag het zeggen. Trek samen op en neem een goeie advocaat !

 • zwarte raaf

  Misselijkmakend die VVD politici. Eerst Min. Kamp en zijn onderzoek naar markmacht en verdeling in de keten ( 12 april). Nu Weekers met een slap verhaal.

 • bunt1

  agratax1
  Heb een zeer gezond bedrijf dat altijd aan verplichtingen heeft voldaan bij bank.
  Ze zeggen tegen je dat het verstandig is om andere bank te zoeken omdat je te klein bent voor ze.
  In mijn geval deden ze ook de rente eind omhoog zonder enige aanleiding,heb zelfs extreem goedjaar achter de rug
  Variabele rente per 1 april van 3,1 naar 5,5%!!!!!!!!!!!
  Zo wordt je wel gedwongen om direct op te stappen.
  Kon gelukkig bij nieuwe bank goede deal maken
  Op de eindafrekening naar notaris toe maakten ze nog een fout van 7000 euro die na heel veel bellen en mailen gecorrigeerd is.Tuig!!!

 • vandenengel@encon.info

  Ik begrijp het niet; binnen een periode van 10 jaar zijn banken onzorgvuldig en onbetrouwbaar geworden. De overname en opsplitsing van de ABN AMRO is voor mijn gevoel het begin van veel ellende. Ik denk dat het beter geweest was dat meneer Bos, de PVDA voorman, destijds ja tegen Rijkman Groenink gezegd had toen deze kwam voorstellen de ING en ABN te laten fuseren. Indien dit van de EU niet meer mag dan mag de EU van mij niet meer.
  Hoegenaamd wordt geen rente meer gegeven.
  Indien je in de gelukkige omstandigheden bent dat je geld wat je niet direct nodig hebt van de bank kunt halen en in $ in cash in een safe kunt bewaren loop je het minste risico en worden de banken door gebrek aan geld gedwongen de klanten weer als klant en niet als sponzen te behandelen.

 • denker123

  Snap niet dat de klant een boete moet betalen,de Deutsche bank pleegt kontraktbreuk dus moet de Deutsche bank een boete betalen of zijn de banken ook al onschendbaar!!!

 • Gerd-Jan

  Tja, De SGP is nog de enige echte boerenpartij, of je nou wil of niet.

 • Koeienboer

  Wij kijken het mooi eerst eens aan. We hoeven gelukkig nog niet te investeren, want de rentes die we nu betalen voor Euribor krijgen we nergens anders meer. Maar ik vind het wel duidelijk: Alleen de SGP stelt vragen de rest vindt het prima wat er met de MKB/agrarische klanten van DB gebeurt

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.