Home

Nieuws 12024 x bekeken 11 reacties

Runderdrijfmest zeer schaars

Doetinchem - Het aanbod van runderdrijfmest is gering. In sommige regio's is meer vraag naar runderdrijfmest dan aanbod.

Distributeurs verwachten dat binnen twee weken de runderdrijfmest uitverkocht is. Ook het aanbod van varkensdrijfmest is niet ruim. Als gevolg van de aanhoudende kou en droogte is het uitrijseizoen te kort om alle tarwepercelen te bemesten.

Hoewel de vraag naar mest groot is, komt de mest nog mondjesmaat los bij boeren. Mestcoöperatie Mestac in het Noord-Brabantse Best riep deze week haar leden op om de mest beschikbaar te stellen. Diverse distributeurs klagen eveneens over het matige aanbod van mest. Het aanbod van runderdrijfmest is zelfs zeer gering. In enkele regio's, bijvoorbeeld in Zuidoost-Brabant, is er meer vraag naar rundermest dan aanbod, melden handelaren. Distributeurs in het midden van het land verwachten dat over twee weken de runderdrijfmest uitverkocht is.

Ook de beschikbaarheid van varkensdrijfmest is niet groot. Naar schatting is 30 tot 40 procent van de varkensmest die in voorraad zit bij de boeren in het Zuiden uitgereden. Eenzelfde hoeveelheid is uitgereden uit de opslagsilo's. Waarom er weinig mest op de markt komt, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk verwachten boeren dat de ophaalprijs nog verder gaat zakken. Dit is niet waarschijnlijk omdat het mestseizoen kort is. Het is mogelijk dat ook de putten minder vol zitten van de veehouders omdat in het najaar de weersomstandigheden in het uitrijseizoen gunstig waren. Ook is er het vermoeden dat de mest mogelijk ook een andere, lucratievere weg vindt buiten de traditionele markt om. De rundveemest kost in regio Zuid 11 tot 12 euro per ton inclusief transportkosten. Varkensdrijfmest kost in de regio Deurne 19 euro per ton en in de regio's Tilburg en Uden 18 euro per ton. Ook deze prijzen zijn inclusief transportkosten.

 

Door het korte seizoen (vijf tot zes weken) als gevolg van de kou en het beperkte aanbod, zullen niet alle tarwepercelen nog op tijd kunnen worden bemest. De bovenlaag van de grond is nu te droog om bemest te worden. De plantjes zijn nog onvoldoende geworteld en kunnen gemakkelijk tijdens het bemesten los worden gereden. Als de temperatuur de komende weken toch zou gaan klimmen, kan een groeispurt van het gewas het bemesten alsnog onmogelijk maken. Uit een rondgang langs diverse mestdistributeurs blijkt dat zij verwachten dat zeer waarschijnlijk niet alle tarwepercelen bemest kunnen worden omdat de koude, droge weersomstandigheden de komende weken zullen aanhouden. Begin mei is het bemestingsseizoen in de akkerbouwgebieden afgelopen.

Bouwakkers voor aardappelen en mais worden momenteel met de beschikbare mest volop bemest. Ook het grasland is voorzien. Toch geven enkele mestdistributeurs aan dat het zoeken is om de gang te blijven. Anderen geven aan voldoende werk te hebben en zijn bezig om alle voorraadsilo's leeg te maken.

Laatste reacties

 • rhaarman

  Door de sterke opkomst van mestscheiders hebben boeren meer opslagcapaciteit, dus kunnen ze nog even achterover leunen om te zien hoe de markt nerveus wordt van het beperkte aanbod en straks hun voordeel doen met een veel lagere mestafzetprijs.

 • deer123

  Mooi: Te Koop , Zeer goede koe mest , zelf afhalen , vaste prijs € 17,5 /ton

 • plankenpoortje

  Als je de mest dan toch wilt 'opsparen', geen probleem dan strooien we wel met kunstmest. ( in ieder geval kan dat op tijd gebeuren). Het is nog geen 31 december, dan zullen we zien of je nog steeds aan het verzamelen bent.

 • famtillemans1

  haha mest is nu een maal nodig en organische stof is nog belangrijker . en t tijdperk dat de boer moet betalen voor mest met organische stof stalmest runderdrijfmest zal zeker gaan veranderen anders ben je op de zand sowieso zo uitgeteelt

 • kruisland

  gras als groenbemester zaaien, krijg je ook organische stof mme

 • 8rt

  Wie zijn mest verkoopt, verkoopt zijn boerderij.
  (Oude boerenwijsheid)

 • donkersmelkvee

  Ik heb voldoende mest en vraag ernaar. Alleen de prijzen... Waarom 11 euro betalen en de akkerboer voor niks een goede meststof geven? Ik zou zeggen deel de kosten maar kunstmest is ook niet voor niks...

 • minasblunders1

  Dat komt Donkersmelkvee, omdat jullie je hebben laten aanpraten dat mest een afvalstof en een overschot(dus probleem)is. Mest is goud, dus zou het inderdaad logischer zijn als jullie hiervoor betaald kregen. Doe er dan wat aan!

 • deer123

  Klopt mest is geen afval, we zijn als melkvee houders al jaren bedonderd
  door handelaren en door afnemers !
  Ik probeer al jaren rechtstreeks stro af te nemen in ruil voor stro-mest om mijn
  mestboek houding sluitend te maken, maar zonder succes , wie bied ?

 • koestal

  Wat vind Dijksma hier nu van ? mestprobleem is opgelost !

 • schoenmakers1

  dijksma heeft dan een probleem!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.