Home

Nieuws 1928 x bekeken 6 reacties

Rechter kritisch over optreden NVWA in paardenvleeszaak

Den Haag - De rechter heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)het vuur na aan de schenen gelegd in de rechtszaak die het inmiddels failliete vleesbedrijf Willy Selten in Oss heeft aangespannen. Selten betwist de maatregel om 50.000 ton vlees terug te roepen.

Rechter Reinier van Zutphen van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven vroeg zich dinsdagmiddag hardop af, of de NVWA geen andere mogelijkheden had, nu het ging om "drieënhalve pony en een paard."
Van Zutphen zei de zaak niet te willen bagatelliseren. "Maar u roept vlees terug over een periode van 1 januari 2011 tot februari 2013 in heel Europa en vervolgens meldt u dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. En u komt in april in actie, terwijl u in februari al van deze zaken wist. Had dat niet eerder gemoeten? Het is een beetje buiten het kader van deze zaak, maar ik moet u zeggen dat dat mij wel heeft gefrappeerd", aldus de rechter.
Het dinsdagmorgen uitgesproken faillissement van Willy Selten Vleesgroothandel en Wiljo import en export kwam tijdens de rechtszitting slechts zijdelings aan de orde. De rechter kondigde aan daar zo nodig in zijn uitspraak (donderdagmiddag om 13 uur) rekening mee te zullen houden.
Jurist Jan Bult van het ministerie van Economische Zaken en toezichthouder Herman Kieckens van de NVWA vertelden tijdens de zitting dat de administratie van het bedrijf niet op orde is. En dat alleen is volgens de Europese regelgeving al voldoende om de productie ongeschikt voor humane en dierlijke consumptie te verklaren. Toen het bedrijf in de eerste week van april de mogelijkheid werd geboden om een aantal concrete discrepanties in de administratie op te helderen, bleek het bedrijf daartoe volgens de NVWA niet in staat.
Kieckens legde uit dat in de administratie wel paardenvlees wordt aangevoerd, maar die partij paardenvlees is vervolgens in de bedrijfsvoering niet administratief te volgen. Dat Selten zelf kan verklaren wat er met het paardenvlees is gebeurd, heeft voor de NVWA weinig gewicht. Wijzend op een waterkaraf op tafel zei Kieckens: "Het is alsof hij zegt dat het paardenvlees in deze kan met water zit, en dat daar een bepaald partijnummer bij hoort. Administratief kunnen wij dat echter niet terugvinden."
Dat er volgens de NVWA administratief meer vlees het bedrijf uitging, dan er binnenkwam, is volgens jurist Frank Peters van Selten te verklaren door dubbeltellingen in het systeem. Het kwam voor dat partijen vlees administratief eerst werden afgevoerd naar het vrieshuis, om vervolgens administratief ook nog te worden afgevoerd naar een klant, zonder dat het ondertussen weer administratief was aangevoerd.
Het bedrijf heeft nog 2.148.000 kilo vlees in voorraad, waar beslag op ligt. Selten kondigde aan bezwaar aan te tekenen tegen die beslaglegging.

Laatste reacties

 • agropak

  Dit is nu weer echt ' hanen' gedrag van een instelling die de overheid achter zich heeft en zijn eigen straatje moet schoon vegen. Wanneer hebben ze in nederland eens de moed om dit soort kwalijke uitwassen, de NVWA en andere eens aan tepakken. Denk dat deze ' heren' net zoals de bv de inspecteurs van de belastingdienst s' avonds naar huis gaan en tegen hun vrouwtje zeggen, ziezo weer een bedrijf naar de bliksem geholpen, laten eens lekker naar bed gaan ...

 • joannes

  Applaus voor deze tot op heden onafhankelijk denkende rechter! Deze man probeer ten minste de verhoudingen van de diverse akties op zijn plaats te zien. Wanneer Philips of Unilever of FC een adminstratieve fout begaan is er altijd nog een hele batterij van interne accountants en jusisten die zo´n NVWA in toom kunnen houden maar een ambachtsbedrijf waar natuurlijk, net zoals in andere bedrijven, procedurele en administratieve fouten weleens plaatsvinden, wordt de man bij voorbaat ¨aan de hoogste boom opgeknoopt¨ zoals het gezegde gaat. Ik adviseer ze de dynamiek van ¨scapegoating¨ eens door te nemen om eens nuchter te worden uit deze roes! http://www.amazon.com/The-Scapegoat-René; Girard

 • abtje

  De rechter stelt een paar kritische vragen en je denkt dat het een eerlijk proces wordt? Als de rechter niet in het gareel van de overheid beslist, is zijn toekomst minder gunstig. Zo werkt dat toch?

 • joannes

  @abtje, alles begint met de juiste vragen te stellen! En tot zover laat deze rechter zien dat er nog een toetsing aan de wet(ten) moet plaatsvinden voordat er veroordeelt kan worden. En dat terwijl heel Nederland, Media incl Televisie met een publiek veroordeling bezig is onder leiding van een, misschien wel politieke, beschuldiging van die betrokken NVWA medewerker. In een sector, voedsel productie en behandeling, die al voor generaties onder toezicht staat is het natuurlijk van de gekke dat een uitbeenbedrijf 2 jaar lang en 50.000 ton vlees verkeerd behandeld kan hebben wanneer dat toezicht adequaat is geweest. Die NVWA is de aandacht van haar eigen functioneren aan het afleiden door dit bedrijf publiek alvast te veroordelen met héle ruime veronderstellingen, die door de Media, voor verkoopcijfers, natuurlijk gretig worden overgenomen. En daarbij; ook Politieke mevr Thieme ruikt bloedt, dus heel Nederland in rep en roer, aangevoerd door die ¨integere¨ overheidsfunctionaris die de aandacht niet op zijn eigen straatje wil laten schijnen. Los van de kwestie is dit al een voorbeeld van onbekwaam funtioneren van een overheidsdienst die de bevolking moet beschermen; ook de individuele burger. Let wel, we praten niet over vergif maar paardenvlees waar 80% van de Nederlanders zelfs wel in geïntresseerd is. Denk even aan dat Amsterdamse SteakHouse die óók tegen de lamp liep maar dan voor 100 % van zijn productie en zijn klantenkring zelfs nog vergrootte.

 • agropak

  Trouwens wat anders dan paardevlees. Zat hier het weekend tv tekijken, was een raportage over ingevroren vis uit china wat naar rusland geexporteert werd. Koper, importeur, heeft de keus uit 100 % vis voor 2000 $ of 90 % vis en 10'% water? Voor 1800 $ of 80 % vis en 20 % water of 70 %!vis etc. en de rest water maar in de supermarkt komt het gewoon allemaal als VIS te liggen kassa,!

 • lukas1

  Ongelofelijk wat de inspecteurs tijdens jarenlange controles op dat bedrijf hebben gedaan vermoedelijk veel koffiedrinken,zoiets mocht het al zo zijn,hetgeen uiteraard verwerpelijk is hadden de controleurs toch tijdens inspectie`s al in een veel eerder stadium kunnen ontdekken.Moraal van dit verhaal directie en werknemers steek allereerst uw hand in eigen boezem en dan bedoel ik natuurlijk de nvma.Hopelijk doet een wijze rechter hier tezijnertijd een uitspraak over .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.