Home

Nieuws 1 reactie

Prijs voedsel 3,4 procent hoger dan vorig jaar

Den Haag - De prijs van voedingsmiddelen lag in maart 3,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijsstijging was in het versschap het grootst. De prijs van fruit is ten opzichte van 2012 9 procent in prijs gestegen en aardappelen waren zelfs 28 procent duurder dan een jaar eerder. Verse groenten noteren een plus van 3 procent.

De prijs van vlees is 3,5 procent toegenomen waarbij kippenvlees het meest in prijs steeg. De prijs van eieren is 5,8 procent toegenomen. Voor melk wordt 3,7 procent meer betaald maar de prijs van kaas steeg slechts 0,5 procent in waarde terwijl boter 1 procent goedkoper was. De prijs van brood en andere graanproducten is 2,8 procent gestegen. Ten opzichte van vorige maand zijn de prijzen gelijk gebleven of licht gestegen. Uitzondering is de categorie groenten en aardappelen die op maandbasis bijna 2 procent in prijs is gestegen.
De totale inflatie is volgens het CBS gedaald naar 2,9 procent. De prijzen voor consumenten waren in januari en februari 3 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie daalde vooral door een daling van de prijs van autobrandstoffen. Aan de pomp is de consument 0,6 procent goedkoper uit. Ook is het btw-tarief op onderhoud van woning en tuin verlaagd. De ideale inflatie ligt volgens economen vlakbij maar onder de 2 procent.
Volgens de Europees geharmoniseerde methode komt de Nederlandse inflatie voor de derde maand op rij uit op 3,2 procent. In de Eurozone daalde de inflatie met 0,1 procentpunt tot 1,7 procent. De inflatie ligt in Nederland met name hoger door lastenverzwaringen en de verhoging van het btw-tarief voor veel producten naar 21 procent. Ook is het btw-voordeel op diesel voor agrarische bedrijven verdwenen.
De Eurozone-inflatie ligt nu op het ideale niveau waarmee Europese Centrale Bank volgens haar beleidsrichtlijnen zou kunnen overgaan tot een renteverlaging. Nu ligt de beleidsrente op 0,75 procent. Een lagere beleidsrente vindt doorgaans navolging bij banken, waardoor uiteindelijk leenrentes kunnen dalen.

Eén reactie

  • kippenboer bveld

    Raar raar dat de eieren nu juist zoo goedkoop zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.