Home

Nieuws 587 x bekeken 1 reactie

Plasterk komt met studie risico’s decentralisaties

Den Haag – De Tweede Kamer eist een onderzoek naar de financiële en uitvoeringsrisico’s bij de decentralisatie van beleid. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat uiterlijk eind deze maand weten op welke wijze hij hieraan gehoor zal geven.

Donderdag wees vicevoorzitter Piet Hein Donner van de Raad van State op mogelijke onwenselijke gevolgen van het verschuiven van beleid van rijksniveau naar provincies en gemeenten. Volgens de oud-bewindspersoon kan dit ertoe leiden dat burgers en ondernemers niet in heel Nederland op dezelfde wijze worden behandeld. Ook vreest hij voor problemen met de scheiding van machten.

Eerder kwam de Kamer met soortgelijke kritiek. Een ruime meerderheid vroeg daarom Plasterk een onderzoek te gelasten naar deze kwestie, uitgevoerd door bijvoorbeeld het Centraal Planbureau of het Sociaal en Cultureel Planbureau. De minister zegt nog een kleine maand nodig te hebben om met een voorstel te komen. Overigens mag de studie het decentralisatieproces niet vertragen, vindt het parlement.

Eén reactie

  • abtje

    Dat die man daar nog tijd voor heeft, eerst nog even de grotere provincies uitleggen aan iedereen die het niet wil en niet wil horen.
    En dan dit ook nog.
    Normaal negeren ze de Raad van State.

Of registreer je om te kunnen reageren.