Home

Nieuws 773 x bekeken 3 reacties

Paardenvlees in 4,66 procent van 'rundvlees' in EU

Brussel - In 4,66 procent van het rundvlees in de EU zit paardenvlees. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. In totaal werden 7.259 tests gedaan. In 16 monsters (0,51 procent) werden resten van het diergeneesmiddel phenylbutazone gevonden.

In Frankrijk werd het meeste paardenvlees aangetroffen: in 47 van de 353 monsters werd paardenvlees aangetroffen (13,3 procent). Ook in Griekenland werd met 12,5 procent van de 288 monsters veel paardenvlees aangetroffen. In Duitsland was dat in 3,3 procent van de gevallen (29 van de 867 monsters). In Nederland waren 2 van de 288 monsters (0,7 procent) positief. In Italië ging het om 14 van de 361 monsters, 3,9 procent van de gevallen. In Denemarken zat in 9 procent van de 99 monsters monsters paardenvlees.

Naast het onderzoek door de voedselautoriteiten werden ook 7.951 monsters onderzocht die werden aangeleverd door voedingsbedrijven (producenten, verwerkers en distributeurs). Hierbij bevatten 110 monsters, 1,38 procent, paardenvlees.

Eurocommissaris Tonio Borg van Volksgezondheid en Consumentenzaken zegt dat de resultaten van het onderzoek bevestigen dat het gaat om vleesfraude en niet om voedselveiligheid. “Het is van groot belang om het vertrouwen van de consument en van handelspartners in onze voedselketen te herstellen na dit frauduleuze schandaal”, aldus Borg. Hij wijst erop dat de voedselketen de grootste economische sector in de EU is, waardoor het ook van groot belang is voor de Europese economie dat het vertrouwen snel herstelt. “De komende maanden worden de controles in de voedselketen aangescherpt, in lijn met de lessen die we geleerd hebben”, zegt Borg.

Laatste reacties

 • Bison

  Dat kan dus alleen in gehakt en worst enzo vermengt worden.
  Met een steak of een biefstuk valt niet te knoeien.
  Er zal wel geen of weinig afzet market wezen voor puur paardevlees.
  Op deze manier raken ze het ook kwijt.
  Wel even graag op het pakje vermelden,dan is er niets aan de hand.

 • alco1

  Kunnen de mensen die bij Selten werkten niet eens ondervraagd worden. Ik denk dat ze wel praten willen, ook al omdat ze al maanden geen salaris ontvangen hebben.

 • joannes

  Met deze onderzoek resultaten wordt hardstikke duidelijk dat deze Willy niet het enigste bedrijf is geweest wat Paarden uitbeende en verwerkte. Het is een EU wijd gegeven. Dan is het helemaal van de gekke dat het NVWA hier de onschuldige , verbouwereerde Pias uithangt. Het is mogelijk frauduleus dat deze EU wijd verbreidde praktijken getolereerd zijn maar met de toezicht houdende instanties fysiek en administrief op de lip van deze bedrijven zijn op zijn minst zelfvoldaan en mogelijk mede schuldig aan deze kwestie. We moeten dus niet de zondebokken zoeken voor een zogenaamd schoon geweten als Politiek en NVWA, maar ons afvragen of de controles (meet technieken én procedures) en/of de normen de vaag waren.

Of registreer je om te kunnen reageren.