Home

Nieuws 1050 x bekeken 6 reacties

PAS kan leiden tot einde agrarische ontwikkeling

Den Haag – De nieuwe programmatische aanpak stikstof (PAS) zorgt er in sommige gebieden voor dat veehouderijen niet verder kunnen ontwikkelen.

“In Engbertsvenen kan een deel van de agrarische ontwikkeling niet blijven”, geeft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw als voorbeeld tijdens een debat over de PAS in de Tweede Kamer. Ze voegt er aan toe dat ze wel netjes met de bedrijven wil omgaan. Voor de totale PAS is 120 miljoen euro beschikbaar.
Op landelijk en provinciaal niveau biedt de PAS voldoende ontwikkelruimte voor de veehouderij en voldoende natuurbescherming. “In 95 procent van de hectares gaat het goed. In een aantal gebieden, zoals het Wierdenseveld, Binnenveld en Engbertsvenen is er lokaal krapte. Voor een groot deel denken we tot een oplossing te komen, maar de ontwikkelruimte is niet oneindig”, zegt Dijksma. “We moeten per gebied kijken hoe de natuur moet herstellen”, vindt ze. Ze vindt het pijnlijk dat dit voor bedrijven kan betekenen dat ze niet verder kunnen.

Dijksma wil vaart maken met de PAS. Voor de zomer wil ze vrijwel alle Natura 2000 gebieden aanwijzen, waarna de nieuwe wetgeving per 1 januari 2014 van kracht moet worden. “Het tijdpad is kritisch. We moeten hard doorwerken, ook in de zomer. Ik zou bijna zeggen “alle verloven worden ingetrokken”, zegt Dijksma. Ze riep deze week zowel de Eerste als de Tweede Kamer op om mee te werken aan een snelle inwerkingtreding van de PAS. “Als we niet verder gaan met de PAS, zullen bedrijven op slot blijven staan”, zegt Dijksma. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer lijkt steun te hebben voor de plannen van Dijksma, met name omdat het dossier al zo lang stil ligt.

De PAS is regelgeving waarbij de natuur beschermd wordt en waarbij veehouderijbedrijven in de omgeving van Natura 2000 gebieden weer ontwikkelruimte krijgen. Afspraak is dat de veehouderij in Nederland generiek 10 kiloton ammoniakemissie reduceert, waarna bedrijven in de omgeving van Natura 2000 gebieden weer ontwikkelruimte kunnen krijgen. Er wordt hierbij maximaal 5 kiloton ammoniakemissie uitgegeven. D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven wil niet dat de ruimte al wordt uitgegeven voordat de reductie wordt behaald. Ze dient hierover een motie in. Diverse partijen, waaronder SGP en CDA willen dat er eerst duidelijkheid komt over de haalbaarheid en betaalbaarheid voordat er gebieden worden aangewezen. Dijksma zegt dit zoveel mogelijk te willen doen, maar dat ze dit niet kan garanderen omdat ze snelheid in het proces wil houden.

Laatste reacties

 • trekker123

  Misschien kan de overheid het herstel van de natuur plaatselijk bevorderen door wat natuurterreinen bij opbod aan de hoogst biedende te verkopen? Stelletje gekken. Maar wel fijn om te horen dat mevrouw Dijksma het voor de bedrijven die niet verder kunnen pijnlijk vindt. Zou ze zelf ook wel eens pijn hebben?

 • alco1

  'Alle verloven worden ingetrokken' zegt Dijksma. Alsof het onderwerp zeer urgent is. Ja misschien voor de ontwikkeling van de boeren bedrijven. Het is met dat PAS eigenlijk hetzelfde als toendertijd de 'Zure regen'. Allemaal onderzoeken met de natte vinger en neus.

 • ...............

  WAAR moet de natuur dan van herstellen?????

 • Hans Sudfryslan

  Men wil in Nederland 1 groot nat Natuurgebied maken . Het probleem begint zich al aan te dienen . In Drenthe trekt men al aan de bel met name paardenhouders en dierenartsen , ze vrezen dierziektes onder paarden door de vernatting die men nu aan het maken zijn . De Tijgermug is al gevestigd in NEDERLAND en als deze gaat uitbreiden over het gehele land dan kan er een 20 tal virussen verspreiden onder mens en dier .

 • jordi 1455

  Hans ik wist dat natuuraanleg mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid en veiligheid konden zijn maar zo erg ook weer niet. Gek dat de overheid vlees uit de handel haalt dat geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid maar wel de tijgermug verwelkomen die een hoop nare virussen naar Nederland kunnen halen.

 • stephen.verdonkschot

  Waarom moeten we zo veel landbouwproducten blijven exporteren (80% is niet voor ons zelf)? Ons land moet, net als de rest van de wereld, leefbaar blijven. Daarvoor is biodiversiteit en dus natuur nodig.
  Uiteindelijk moeten we in de wereld toe naar een dieet met minder dierlijke eiwitten, omdat de aarde het anders niet meer aankan...

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.