Home

Nieuws

Omgeving ontplofte kunstmestfabriek lijkt oorlogsgebied

West - Uren na de verwoestende explosie van een kunstmestfabriek in het Texaanse plaats West, vlakbij Waco, is nog niet duidelijk hoeveel slachtoffers zijn gevallen.

De Amerikaanse autoriteiten hebben bevestigd dat er doden zijn, maar het aantal is onbekend. Wel is bekendgemaakt dat meer dan honderd mensen gewond zijn geraakt.

Tientallen woningen zijn vernietigd en sommige huizen staan nog altijd in brand. Reddingswerkers kammen de resten van de fabriek en woningen in de omgeving in het donker uit. De zoektocht is gevaarlijk omdat op het fabrieksterrein nog steeds branden woeden en het explosiegevaar nog niet is geweken. Ook chemische dampen zijn een gevaar.
“Er zijn sterfgevallen bevestigd”, aldus een woordvoerder vanmorgen. Hij liet ook weten te verwachten dat het dodental zal oplopen, zonder duidelijk te maken hoeveel slachtoffers al zijn geteld. Burgemeester Tommy Muska liet weten dat enkele brandweermannen vermist zijn.
De verwoesting in het gebied is enorm. “Ik heb zoiets nog nooit gezien”, zei sheriff Parnell McNamara van McLennan County. “Het ziet eruit als een oorlogsgebied met overal puin.” Aanvankelijk meldden de plaatselijke reddingsdiensten dat mogelijk 60 mensen waren omgekomen, maar dat bericht is onbevestigd gebleven.
De verwoestende explosie in de fabriek vond 's avonds (plaatselijke tijd) plaats nadat waarschijnlijk brand was uitgebroken in het pand. Op een video van een ooggetuige op internet is te zien hoe metershoge vlammen uit de fabriek slaan en hoe het complex vervolgens met enorm geweld uit elkaar spat.
De Amerikaanse geologische dienst USGS registreerde de klap, die een kracht van 2,1 op de schaal van Richter had.
West is een klein plaatsje met ongeveer 2800 inwoners, en ligt niet ver van Waco. De boerenbedrijven in de omgeving produceren onder meer tarwe, maïs en katoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.