Home

Nieuws

Nutreco verwacht winstdaling 2013

Amersfoort – Nutreco verwacht dat de brutowinst in het eerste halfjaar van 2013 circa 90 miljoen euro bedraagt, tegen 103,7 miljoen euro in 2012. Daarvan komt 73,5 miljoen op het conto van diervoeding.

De bedrijfsresultaten bij premixen en speciaalvoer zijn in het eerste kwartaal verbeterd maar konden volgens de onderneming lagere resultaten met visvoer maar ook met mengvoer en vlees in Spanje niet geheel compenseren.
Nutreco, bekend van de merken Trouw Nutrition en Sada, heeft in het eerste kwartaal  met diervoeding een omzet geboekt van 817,6 miljoen euro, 3,1 procent meer dan een jaar eerder. Volumes daalden 3 procent terwijl prijzen 6,7 procent bijdroegen. Bestuursvoorzitter Knut Nesse kijkt met gemengde gevoelens naar het eerste kwartaal: “we passen de kostenstructuur in onze Spaanse activiteiten aan de huidige marktontwikkelingen aan.”
De omzet van Premix & Speciaalvoer steeg met 0,3 procent naar 303,3 miljoen euro. Het kwartaal liet gemengde volume-ontwikkelingen zien met hogere verkopen in productlijnen zoals premixen en voeradditieven en lagere volumes in speciaalvoer. De verkoopprijzen lagen gemiddeld 0,5 procent hoger. De bijdrage van acquisities was 1,3 procent en gerelateerd aan het in het eerste kwartaal van 2012 overgenomen Bellman in Brazilië, wat gedeeltelijk werd verminderd door de verkoop van een Hongaars onderdeel aan Agrifirm in het vierde kwartaal van 2012.
De omzet in het eerste kwartaal van 2013 van de aparte divisie Diervoeding Canada bedroeg 126,9 miljoen euro ten opzichte van EUR 119,7 miljoen vorig jaar, een stijging van 6 procent. De stijging werd voornamelijk veroorzaakt doordat grondstofprijzen de verkoopprijzen 9 procent omhoog joegen.  
De omzet van mengvoer, een puur Spaanse activiteit, steeg met 5,9 miljoen naar 147,2 miljoen euro. Hogere grondstofprijzen hadden hier een prijseffect van 19 procent. Volumes namen met 13,7 procent af in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Deze afname was voornamelijk het gevolg van slechte weersomstandigheden en kleinere veestapels van varkens als gevolg van de economische situatie in Spanje.  De omzet met vlees, ook een Spaanse activiteit, is met 4,6 procent gestegen naar 240,2 miljoen euro, als gevolg van 1,6 procent lagere volumes en 6,3 procent hogere prijzen. In Spanje eten mensen door de crisis minder vlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.