Home

Nieuws

Ophef Russisch importverbod vers vlees stap dichterbij

Moskou - Nederland heeft Rusland een bijgewerkte lijst met Nederlandse vleesbedrijven die aan de Russische kwaliteitseisen voldoen ter beschikking gesteld.

Dat meldt de Russische voedselautoriteit Rosselkhoznadzor. De stap moet de opmaat zijn tot opheffing van de Russische importrestricties voor gekoeld vers vlees uit Nederland. Sinds eind maart hebben de Russen importbeperkingen ingesteld voor gekoeld varkens-, rund- en pluimveevlees. Dit gebeurde omdat ze ontevreden waren over de manier waarop de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft gereageerd op de wensen van de Russen. De Russen vonden bovendien dat de NVWA te laks was in het ter beschikking stellen van de door de Russen gevraagde informatie. Het ging onder meer over een bijgewerkte lijst van vleesbedrijven die aan de Russische eisen voldoen.

Deze bijgewerkte lijst is nu overhandigd in een persoonlijk gesprek in Moskou tussen CVO Christianne Bruschke, topambtenaar Hans Hoogeveen en Sergey Dankvert, hoofd Rosselkhoznadzor en zijn plaatsvervanger Yevgeni Nepoklonov. In het gesprek hebben de Russen hun zorgen geuit over de toegenomen import van gekoeld vlees door de Russische retail, terwijl dit gekoelde vlees tot nu toe vooral aan de horeca werd afgezet. Zij vinden het van groot belang dat dit gekoelde vlees aan de hoogste standaarden voldoet ter bescherming van de consument. De Nederlandse ambtenaren hebben toegezegd er alles aan te doen dat aan de Russische eisen wordt voldaan. Dit in samenwerking met de private im- en exportorganisaties in beide landen.

Voorzitter Jos Goebbels van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) is tevreden over de aanpak van het ministerie en de samenwerking hierin met zijn organisatie. Het blijft echter nog afwachten wanneer de Russen hun grenzen weer openstellen.

Ook de importbeperkingen die de Russen hebben ingesteld in verband met de uitbraken van laagpathogene AI zijn aan de orde geweest in Moskou. Nederland is al langer in gesprek met Rusland om te bereiken dat restricties in verband met laagpathogene vogelgriep alleen gaan gelden voor het 1 kilometer-toezichtsgebied dat rond besmette bedrijven wordt ingesteld. Een woordvoerder van de Nederlandse ambassade in Moskou meldt dat de Russen hebben toegezegd nog eens naar de Nederlandse wensen te willen kijken. Ook landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma heeft de Tweede Kamer gemeld dat de Russen bereid zouden zijn afspraken hierover te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.